Durva poén: tűzoltókat, mentősöket paliznak be!

Székesfehérvár - A farkast kiáltó fiú történetét sokan ismerjük, de úgy látszik nem mindenki. A tűzoltóknál, mentőknél, rendőröknél ugyanis rendszeresek a téves riasztások.

Németh Tamás

Jó buli az ingyenes számokat hívogatni és a vonal másik végén ülő személy számára építő trágárságokat és testhangokat hallatni. A Székesfehérvári Tűzoltóság híradó szobájában ez napi jelenség. Ott tartózkodásunk alatt is volt telefonbetyárkodás. Fövenyi Csaba ügyeletes  elmondta, résen kell lenniük, egy téves kivonulás ugyanis akár százezrekbe is kerülhet, attól függően, hova és milyen riasztáshoz hívják őket, de ennél is rosszabb, ha valódi riasztás jön, mert olyenkor nincs tartalék autó.
Persze lehet szűrni a hívásokat: a hívó nem akarja megadni a számát, gyanús a cím, visszakérdezésre rossz választ ad az illető stb. A Székesfehérvári Mentőállomás ügyeletesei is hasonló problémákra panaszkodnak. Napi szinten hívják őket az ökörködők, hamis riasztás heti szinten érkezik. Németh László elmondta, 4-5 autó teljesít szolgálatot, egy komolyabb balesethez minimum kettőt küldenek, a kamu-riasztás azonban leterhelheti az összes kocsit, ilyenkor a környékről kell mentőt hívni ami nagyobb kivonulási idővel jár, és ez bizony életekbe kerülhet. Akkor lehetünk igazán nyugodtak, ha a társhatóságoktól is kapunk bejelentést, ilyenkor biztos, hogy megtörtént a baleset.
Halász Attila a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Ügyeletvezetője is osztja a fenti véleményt. Nem történt még olyan eset, ahol a három hatóságot együtt sikerült volna bepalizni. Ennek ellenére a rendőrséget is gyakran keresik a telefonbetyárok, bár a hamis riasztók lényegesen kevesebben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!