Szűk a büdzsé, átalakulás előtt a Városgondnokság

Székesfehérvár - Gyökeresen megváltozik a Városgondnokság működése, ha a közgyűlés megszavazza kft-vé alakulását. Csak idén félmilliárd forintot kell kigazdálkodniuk.

Házi Péter

Az előző évekhez képest csaknem húsz százalékkal kisebb - mintegy félmilliárd forinttal kevesebb -  összeget kap idén a város üzemeltetéséhez a Városgondnokság, így elodázhatatlan a szervezet teljes átalakítása. Szerdán a pénzügyi és a vagyongazdálkodási bizottság is meghallgatta Bozai István nemrég kinevezett városgondnokot, akinek a feladata az átalakulás mikéntjének megtervezése is. 

Eddig a város közterületeinek használatáért kiszabott díjat a város szedte be, de például a parkolási díjakat a Városgondnokság. A tervek szerint a jövőben minden közterülethasználati díjat a Városgondnokság szed majd be, s különösen a reklámbevételek növelésére hajt rá a szervezet, mely hamarosan átlakul kft-vé. Ez a szervezeti forma lehetővé teszi az általános forgalmi adó visszaigénylését, amivel már egyből 140 millió forintot lehet megspórolni, de a tervezett áfa-emelés akár 180 millióra is megnövelheti ezt. 

A Városgondnokság működésébe jelenleg semmiféle ösztönző rendszer nincs beépítve, ami segíthetne a spórolásban és a bevételek növelésében, ezért  új jutalmazási rendszert is bevezetnének mindezek érdekében.

Ugyancsak a hatékonyabb munkát segítheti, hogy a Városgondnokság  a tervek szerint  átköltözik a Széphő Zrt. által korábban használt Lövölde úti épületbe, ahol a 24 órás városi ügyeletnek és a közmunkacsoportnak is lesz helye, a mostani, Piac téri épületet pedig értékesítheti vagy piaci alapon bérbe adhatja az önkormányzat.

Érdekes elképzelés, hogy  a sóstói futballstadion üzemeltetését ugyancsak  átvenné  az új kft., melybe a Sóstói Stadion Kft.  beleolvadna, így a pálya füvét, zöldjét jelenleg gondozó csoport a város más zöldfelületetit is rendben tudná tartani, a stadion karbantartását pedig a gondnokság  karbantartási csoportja  végezhetné. Sokat segíthet a  hatékonyabb munkában, a problémákra való gyorsabb reagálásban a közmunka-program is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!