Lapunk egykori tudósítója, Eduardo Rózsa Flores lehetett az egyik meggyilkolt merénylő

FMH - Eduardo Rózsa Flores lehet az egyik bolíviában meggyilkolt magyar merénylő. Lapunk hasábjain korábban többször is találkozhattak Rózsa Flores nevével, aki a délszláv háborúról, majd az azt követő Albániai eseményekről lapunk hasábjain tudósított.

feol.hu

Három személyt agyonlőtt és kettőt őrizetbe vett a bolíviai rendőrség egy "terrorista bandából", amelynek tagjai állítólag Evo Morales államfő ellen akartak merényletet elkövetni. A bandának több magyar tagja volt.
A bolíviai Santa Cruzban megjelenő El Deber című újság pénteki információi szerint a rendőrök a helyi Las Américas szállodában végrehajtott művelet során lőtték le Eduardo Rózsa Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert. A csütörtökön hajnalban lezajlott akció során őrizetbe vették Mario Tadicot és Toásó  Elődöt. Utóbbi és Magyarosi a hatóság közlése szerint magyar állampolgár, Dwyer ír, míg Rózsa és Tadic bolíviai.A bolíviai hatóságok hivatalosan még nem tájékoztatták a magyar illetékeseket, a magyar külügyminisztérium délutánra ígért tájékoztatást az ügyben.

A bolíviai hírügynökség beszámolója szerint Eduardo Florest, Magyarósit és Martint csütörtök hajnalban, a Santa Cruz-i Las Americas hotel negyedik emeltén lőtték le húszperces tűzharcban. Az összecsapás során gránát is robbant, a szálloda 20-30 szobája sérült meg.

Eduardo Rósza Floresnek  Hallgatás hadművelet címmel közös könyve jelent meg  a délszláv háborúról 1996-ban lapunk egyik újságírójával, Tihanyi Tamással.
Önálló könyve Mocskos háború címmel jelent meg.

A Bolpress hírügynökség úgy tudja, hogy a két őrizetbe vett feltételezett merénylő egyike is magyar állampolgárságú. Őt értesüléseik szerint Iedad Toazónak hívják. A másik, Mario Francisco Fardig Astorga egy volt bolíviai katona.

A rendőrség a hírügynökség értesülései szerint merényletekre vonatkozó terveket talált Rózsa-Floreséknél. Állítólag a bolíviai flotta egyik hajóját akarták felrobbantani, ahol pár nappal korábban Evo Morales elnök is járt. (Bolíviának nincs tengerpartja, de haditengerészete ötezer főt számlál, annak reményében, hogy egyszer majd sikerül visszaszerezni a Chile elleni háborúban elbukott tengerpartját.)
 
"a harmadik szakasz másod
géppuskakezelője
futva jött hozzám, hogy közölje, 
a második bunker egyik sarkán
ott ahova elér egy vékonyka
fénysugár - 
már nyílnak a margaréták"

(Eduardo R. Flores - Eszék, 1992.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!