Könnygázzal védik a rendőrök a kordonokat - összecsapások kísérik Bajnai miniszterelnökké választását

Budapest - Mintegy 50-60 tüntető néz farkasszemet a felsorakozott rendőrökkel a fővárosi Vértanúk terén, a szakadó esőben kedden késő délután. Az Alkotmány utcában több ezer tüntető tiltakozott Bajnai Gordon miniszterelnökké választása ellen, a tüntetők és a rendőrök összecsaptak. (Fotókkal)

feol.hu

A többi mintegy 100-150 demonstráló kapualjakba, fák alá húzódott be az eső elől. Közben Gonda László, a rendezvény főszervezője folyamatosan beszél a téren maradtakhoz. 

A rendőrök könnygázzal védték a kordonokat               Fotó: MTI

A rendőrség korábban felszólította a Vértanúk terén lévőket, hogy távozzanak a Bajcsy-Zsilinszky út felé.  
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte: a Vértanúk terénél a demonstráló tömeg egy része megtámadta a felállított kordonokat, azokat megkísérelték áttörni, amit a helyszínen lévő rendőrök könnygázspray alkalmazásával megakadályozták. A közlemény szerint a Vértanúk terén a BRFK munkatársai felvették a kapcsolatot Gonda Lászlóval. Tájékoztatták, hogy amennyiben a demonstráció elveszti békés jellegét és tömeges rendbontás történik, a rendőrség feloszlatja a rendezvényt.

Fotó: MTI

Összecsaptak a tüntetők és a rendőrök a fővárosi Alkotmány utcában kedden késő délután, a rendőrök több könnygázgránátot lőttek ki, a Magyar Gárda tagjai a Kálmán Imre utcán át menekültek el a helyszínről.

Tüntető ül a szakadó esőben a rendőrök sorfala előtt         Fotó: MTI

Az Alkotmány utcában 1.000-1.500-an maradtak a délutáni nagygyűlés után. Az utcában maradtak - köztük a Magyar Gárda mintegy 300 egyenruhás tagja, akik kendővel takarták el arcukat és további, símaszkos demonstráló - dobálták a rendőröket, a rendőrség erre több alkalommal könnygázgránátot lőtt ki rájuk. 

Menekülő tüntetők                   Fotó: MTI

Sokan átszakították a kordont, bementek a Földművelés-és Vidékfejlesztési Minisztérium Kossuth téri épületének árkádjai alá, de a rendőrök innen is kiszorították őket. Néhány ember a földön fekszik - jelentették az MTI tudósítói.

Kiszorították a tüntetőket a fővárosi Alkotmány utcából a Bajcsy-Zsilinszky útra, a Deák tér felé vezető egyik forgalmi sávon megbénult a közlekedés - jelentették az MTI tudósítói kedden kora este, 18.30-kor.

A rendőrség lezárta az Alkotmány utcából nyíló összes mellékutcát, a tüntetőket pedig kiszorították a Bajcsy-Zsilinszky útra.

Több előállítás van folyamatban - közölte a rendőrség kedden kora este, miután befejezettnek tekintette a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán megtartott rendezvényt.
A Kossuth téren és az Alkotmány utca torkolatánál maradt tömeg megpróbálta áttörni a kordont, különféle tárgyakat dobáltak a rendőrök felé - tartalmazza a Budapesti Rendőr-főkapitányság interneten közzétett közleménye.
A rendőrség közlése szerint mivel a rendezvény elveszítette békés jellegét, a rendőrség befejezettnek tekintette azt. Az "ellenséges tömeg" az Alkotmány utca, illetve a kisebb utcák felé hagyta el a torkolatot.
Több rendőrt is kórházba kellett vinni, miután motorral hajtottak tüntetők a rendőrsorfalba - jelentette az MTI tudósítója kedden kora este.A beszámoló szerint a rendőrsorfal a fővárosi Alkotmány utca és a Vértanúk tere közötti Kozma Ferenc utcában állt fel, ebbe hajtottak bele motorkerékpárral. 
Ezt az információt a BRFK  kedd este cáfolta, hogy tüntetők hajtottak volna a rendőrsorfalba. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI-nek azt mondta: olyan eset volt, hogy a rendőrsorfal és a tüntetők közé motorral hajtottak, de ennek során senki sem sérült. 
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábban annyit közölt, hogy a nap folyamán több rendőr is megsérült.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!