Ki lehetne az MKP vezetője? Csáky nem lát okot a lemondásra

Prága, Pozsony - Teljes hírzárlat mellett folynak a tárgyalások a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetése és a párt frakciójából kilépő három képviselő között. A helyzet lehetséges megoldásaként az is elhangzott, hogy Csáky Pál pártelnök lemondhatna funkciójáról, és új, mindkét tábor számára elfogadható személyt jelölnének az elnöki posztra - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

feol.hu

Bugár Béla, a frakcióból kilépett egyik képviselő már korábban kijelentette, ő nem pályázik az MKP elnöki posztjára. „Tudatosítani kell, hogy már én is ugyanolyan megosztó személyiség vagyok, mint Csáky Pál” – jelentette ki a volt pártelnök. Csáky a múlt heti megbeszélések után nem látott okot lemondására. Álláspontja változatlanságára utal az is, hogy lapunkban is megjelent fizetett hirdetésében a három távozó képviselőt tette felelőssé azért, ha a párt sikertelenül szerepel majd a júniusi európai parlamenti választásokon. A lehetséges elnökjelöltek lapunk információi szerint Bárdos Gyula frakcióvezető és Berényi József elnökhelyettes - olvasható a lapban.
    
Berényi nem akarta kommentálni a tárgyalások menetét, mivel nem vett azokon részt, külföldi úton tartózkodik. „Nem akarom kommentálni” – válaszolt lapunknak arra a kérdésére, hogy vállalná-e a párt vezetését.
    
A tárgyalások tartalmáról Bárdos Gyula sem árult el részleteket. „Csak azt tudom megerősíteni, hogy tárgyalunk – mondta a frakcióvezető. – A párt elemi érdekének tartom, hogy meg tudjunk egyezni.” Ő sem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy vállalná-e a párt vezetését. „Semmilyen információra nem kívánok reagálni” – jelentette ki a frakcióvezető. Szerinte a tárgyalások legfontosabb szakasza jövő hét elején lesz.
   
Öllös László politológus hatalmi harcról beszélt. Úgy vélte, nincs sok ideje az MKP-nak a megegyezésre, legkésőbb két héten belül – az európai parlamenti választások kezdődő kampánya miatt – le kellene zárniuk az ügyet. A három képviselő távozása mindenképpen rontaná a párt esélyeit a közelgő választásokon.
    
„Kérdés, hogy megvan-e az akarat ahhoz, hogy megegyezés szülessen, ehhez mindenkinek engednie kellene követeléseiből” - mondta a politológus. Ő kizártnak tartja, hogy Csáky önként lemondana posztjáról. „Ezt a lehetőséget illuzórikusnak tartom” – fejtette ki Öllös.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!