Bolíviai rajtaütés: Rózsa Floresék példásan viselkedtek a szállodában

FMH - Magyarország eddig csak kérte, most már azonban követeli a hivatalos tájékoztatást a bolíviai kommandós akcióval kapcsolatban. Az egyik áldozat, Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában felajánlottuk a közreműködést.

feol.hu

Magyarország kész segíteni a román félnek a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában - mondta Balázs Péter külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető első miniszteri sajtóértekezletén arról is beszélt, hogy a helyszínre, a bolíviai Santa Cruzba érkező Buenos Aires-i magyar nagykövet együttműködik az ügyben szintén érintett ír kollégájával.
    
Balázs Péter kiemelte: Magyarország eddig csak kérte, most már követeli a bolíviai hatóságoktól a hivatalos tájékoztatást a múlt csütörtöki kommandós akcióval kapcsolatban.
    
A történet mozaikjai nem illenek össze. Azok a körülmények, amelyeket a média közvetített, nem támasztják alá egy merénylet szervezésének körülményeit - mondta Balázs Péter.
(MTI)

- Jelentkeztek a bolíviai kommandósakcióban meggyilkolt román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestéért, és két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást - jelentette kedden az El Deber című bolíviai újság internetes kiadásában.
 
A Santa Cruz-i San Juan de Dios kórház halottasházában lévő holttestet hétfőn kérték ki. A jelentésből nem derül ki, hogy pontosan kik jelentkeztek a tetemért, és az sem, hogy Romániába vagy Magyarországra szállítják a holttestet.
    
Bolíviai rendőrök múlt csütörtökön a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a bolíviai-horvát Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt. A halottasházban már csak Magyarosi holtteste volt. Rózsa Florest családtagjai kikérték és pénteken eltemették szülővárosában, Santa Cruzban. Dwyer holttestét szombaton adták ki az ír konzulnak, hogy hazaszállíttassa.
    
A bolíviai hatóságok szerint az akcióban "terrorista csoportot" számoltak fel, amely mások mellett Evo Morales elnök életére tört. A történtekről ellentmondásos beszámolók láttak napvilágot, ezért az El Deber értesülése szerint Magyarország, Horvátország és Írország is hivatalos tájékoztatást kért David Choquehuanca bolíviai külügyminisztertől arról, hogy milyen körülmények között lőtték le, illetve fogták el állampolgáraikat.
    
A lap újabb részleteket közölt a csoport tagjainak Santa Cruz-i tartózkodásáról is. A rendőrség információi szerint a gyanúsítottak a kommandósakció helyszínén, a Las Américas szállodán kívül hosszabb időt - 82 napot - töltöttek az Asturias hotelben, és megszálltak két másik belvárosi szállodában is. A csoportnak volt még egy tagja, akit egyelőre nem tudtak azonosítani.
    
Az Asturias szállodában - az alkalmazottak elmondása szerint - "példásan" viselkedtek, és semmi gyanúsat vagy szokatlant nem tettek. Az 1-es, 2-es, 3-as, és 9-es szobákat bérelték - közölte a szálloda vezetője, de arra nem emlékezett, hogy ki melyik szobában szállt meg. Január 12-én jelentkeztek be és április 3-ig maradtak. Rózsa Flores előre fizetett, de az igazgató a pontos összegre nem emlékezett, mert megalkudtak az árról - állította.
    
A szokásaikról, magatartásukról szólva elmondta, hogy nagyon kulturáltan viselkedtek, és udvariasak voltak a személyzettel. "8 és 8.30 között keltek, reggeliztek. A nap nagy részében majdnem mindig a szállodában maradtak, itt is ebédeltek. Ritkán mozdultak ki, akkor is csak pár órára. Este 7-kor lementek az uszodába, és aztán vissza a szobáikba". Egyikük sem volt hosszabb ideig távol, de egy teljes napot egész biztosan nem.
    
Bár naponta takarítottak, soha nem láttak szobáikban semmilyen gyanús tárgyat vagy lőfegyvert - közölték más alkalmazottak. Éppen ellenkezőleg, az állítólagos terroristák közönséges kézipoggyásszal érkeztek. Az öltözékük sem volt feltűnő: szokványos ruhákban jártak, legtöbbször farmerben, bermudában és pólóban. Az ételek között sem válogattak, és ugyan minden szobában van minibár, csak ritkán használták, akkor sült krumplit ettek vagy szénsavas üdítőt ittak.
 (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!