Etikai kódex az élelmiszerekről

Budapest - Várhatóan még a héten, április 2-án aláírják az élelmiszer etikai kódexet a termelők, a feldolgozók és a kereskedők, valamint a minisztérium képviselői.

feol.hu

A kódexben szereplő elveket és normákat az érintettek szakértői több hétig tartó intenzív tárgyalást követően hozták tető alá. Jelenleg már csak technikai jellegű egyeztetések folynak.
Azt MTI értesülését Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta.
Az élelmiszer-kiskereskedelemben legkésőbb június 30-ától az értékesített áruk 80 százaléka magyar eredetű lesz - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter még február közepén Budapesten, egy a témáról tartott sajtótájékoztatón. Az agrártárca vezetője akkor úgy gondolta, hogy az etikai kódexet várhatóan egy hónapon belül aláírják.
A megállapodást - egy minisztériumi vezető szerint - az utóbbi napokban már csak egyetlen kérdés, a termelők és a feldolgozók vitája hátráltatta arról, hogy mi tekintendő magyar terméknek.  
Az etikai kódex alapelveinek betartását a tervek szerint egy négy fős bizottság ellenőrzi majd, amely havonta ülésezik. Az esetleges észrevételeket mind az alapanyag-termelők, mind a feldolgozók, mind pedig a kereskedők e testületnek jelezhetik. Az etikai kódex szabályainak megsértését a nyilvánossággal kívánják szankcionálni.
Gráf József, és más minisztériumi vezetők korábban közölték azt is, hogy a törvényalkotási folyamat sem állt le ezen a területen. Ha mégsem sikerült volna megállapodni önkéntes alapon az etikai kódex alapelveiben, úgy e területet törvényi úton kívánta volna szabályozni a kormány. Az agrárminiszter szerint minden fél számára jobb megoldás, ha az önkéntes etikai kódexet alkalmazzák.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!