A lélek vagy a test volt a tét - a szívsebész Ocskay haláláról

FMH - Öt éve tudják, hogy ifjabb Ocskay Gábornak problémái voltak a szívével. Megkérdeztünk orvosokat a konkrét esetről, és a sportolók túlterheltségéről.

Bobory Balázs

Dr. Kator Miklós sportkondícionáló szakorvos 18 évig a budapesti Sportkórház elismert munkatársa, négy nyári olimpia és számtalan világ- és Európa-bajnokság résztvevője volt. Vajon annak köszönhető a profi sportolók túlterheltsége, hogy egyre többet, és jobban szeretnének teljesíteni?

- A válaszom igen.  Ez azt is jelenti, hogy a profi sport mókuskerekében szereplőknek nemcsak saját döntésük az aktuális fizikai terhelési szint megválasztása, hanem a profi sportot működtető közeg   - szponzorok, médiafeladatok, bajnokságok stb. - elvárásai és nemegyszer ráerőltető faktorok (új csapat, új elvárások, bizonyítási kényszer, új étkezési és életvezetési szokások bevezetése) határozzák meg a pihenés-, a terhelés-, a siker-, a sikertelenség alakulását. A profi sportolót három fő tényező jellemzi, egy: a sporttevékenységét hivatássszerűen, fanatikusan, munkamániásan végzi. Kettő: a győzni akarás, a nincs vesztett állapot vagy helyzet értékelése személyiségéből fakad (tudatosan talán nem is gondol bele abba, hogy ez az életét igazából veszélyezteti),  hiszen minden szituációból győztesen szeretne kikerülni. Három: a teljesítménykényszer átragad a magánélet, a személyes tér, a mindennapok elemeire is. Viselkedése, megnyilvánulásai példaértékűek! A sikeres profi sportoló egyben közszereplő, példakép is, és egyben emblematikus figurává alakul!

Megkerestük Papp Lajos professzort, a világszerte elismert szívsebészt, akit 2004-ben Ocskay felkeresett és engedélyt kapott a játékra.
- Kiváló ember volt Gábor, aki sikerei után nem felejtett el felhívni, hogy megköszönje a segítségemet, így tett a szapporói diadal után is.

A nyugalmazott egyetemi tanár az egyik kereskedelmi televíziónak így nyilatkozott: "Az én felelősségem egyértelmű, én javasoltam a sportpályafutása folytatását. Számomra a kérdés egyértelmű volt: a lelkét ölöm meg, vagy veszélyeztetem az életét."

Ami bizonyos: idősebb Ocskay Gábor megköszönte az orvosok munkáját, mert teljesen biztos benne, hogy minden tőlük telhetőt megtettek Gáborért...
 

A 19-es mezt a Papp László Sportarénában vonultatják vissza

Április 2-án, a finnek elleni barátságos mérkőzés előtt vonultatják vissza az elhunyt ifj. Ocskay Gábor 19-es számú válogatott mezét - közölte csütörtökön az MTI-vel a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) főtitkára, Kovács Zoltán.
 
Ez azt jelenti, hogy a jövőben a nemzeti csapatban soha senki nem játszhat ilyen számú mezben. A Papp László Sportarénában rendezendő találkozó 19 órakor kezdődik.
    
Kovács Zoltán kitért rá, hogy - egyeztetve az elhunyt sportoló édesapjával, id. Ocskay Gáborral - az eredeti terveknek megfelelően lehet plüssállatokat dobálni a jégre az első magyar gól után. A pályára repülő játékokat a szövetség a Heim Pál Gyermekkórház és a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeinek ajándékozza.
    
A csatár klubja, az Alba Volán szintén visszavonultatja a kedden éjjel szívinfarktusban elhunyt ifj. Ocskay 19-es mezét.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!