Újabb regény jelent meg Máraitól az USA-ban

<b>FMH</b> - A húsz éve elhunyt <em>Márai Sándor</em> Eszter hagyatéka című könyve jelent meg az Egyesült Államokban, az író emigráns éveinek egyik helyszínén.

feol.hu

Az 1939-ben íródott Eszter hagyatéka című könyvet Szirtes György költő fordította angolra. Márai karrierjét nyolc évvel ezelőtt A gyertyák csonkig égnek című regény indította el Amerikában. Ezt követte a Vendégjáték Bolzanóban, majd a Zendülők című könyve.

Márai Sándor 1900-ban született, Kassán.Testvéröccse Radványi Géza filmrendező volt.
 
Márai 1918-tól a Budapesti Napló szerkesztője, rövid ideig egy kommunista írócsoport tagja volt. Ifjúkorában sokat utazott, az 1920-as években hosszabb németországi tartózkodása idején németül írt. A Frankfurter Zeitung egyik legnevesebb munkatársának számított. Végül azonban az anyanyelvét választotta, a magyart. Az 1930-as években precíz és letisztult realista stílusa révén vált ismertté. Ő írt először Franz Kafka munkáiról. 1945-ben a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották.
 
Kritikus szemmel, mintegy kívülállóként nézte a Horthy-rendszert. A második világháború után sem táplált illúziókat a kommunistákkal szemben és karrierista sem volt. Ez okból, illetve mert könyve már nem jelenhetett meg Magyarországon, 1948-ban emigrálni kényszerült.
 
Miután rövid ideig Svájcban, majd Olaszországban élt, Márai az Amerikai Egyesült Államokba, New Yorkba költözött. Továbbra is magyarul írt. Műveit emigráns magyar kiadók adták ki. 1952 és 1967 között a Szabad Európa Rádió munkatársa volt. 1968-ban rövid időre visszatért Olaszországba, Salernóba, majd ugyanebben az évben Kaliforniába, San Diegóba költözött.
 
Felesége halála után egyre inkább elzárkózott a világ elől, míg végül 1989-ben, San Diegóban gyógyíthatatlan rákbetegsége miatt önkezével vetett véget életének.

Márairól és munkásságáról a Wikipédiában is olvashat, ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!