A székesfehérvári püspök ajándéka a pápának

<b>Nagyesztergár</b> - Ányos Pálra, a felvilágosodás korának egyik legjelentősebb költőjére emlékeztek nemrég szülőfalujában, a Veszprém megyei Nagyesztergáron; az egykori pálos rendi szerzetes és paptanár "Higgy, remélj, szeress!" című, a közelmúltban kiadott verskötetének díszkötésű példányát eljuttatják a Vatikánba, a pápának is.

feol.hu

A művelt, felvilágosult gondolkodású paptanárra a szülőházánál emlékeztek meg, ahol Jankovics József, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatóhelyettese, a kötet egyik szerkesztője méltatta a fiatalon évesen elhunyt "fájdalmas szavú költő", a magyar szentimentalista líra egyik legkiválóbb hazai képviselőjének gazdag életművét. 

Ányos verseit először a halála után 14 évvel (1798-ban) Batsányi János adta ki, Bessenyei György pedig a "versszerzés magyar méltóságának" nevezte a papköltőt. Kölcsey Ferenc a "hazához hevülettel vonzódó" jellemét dicsérte.

Fenyvesi Ottó költő, az Ányos-kötetet kiadó veszprémi Művészetek Háza Vár Ucca Műhely főszerkesztője elmondta: Ányos Pál bölcsész tanárként és lelkipásztorként is kiemelkedő egyéniség volt, ezért idén tervezik irodalmi értékű prédikációinak, valamint verses leveleinek a kötetbe gyűjtését és megjelentetését. 

A főképpen Székesfehérváron és Veszprémben élt felvilágosult szellemiségű költő díszes kötésű verskönyvének egy példányát eljuttatják a pápának is; ezt a nemes feladatot a székesfehérvári katolikus püspök vállalta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!