Dunaújvárosban balról jobbra terelik a közpénzeket?

Dunaújváros (dh) - A történelem ismétli önmagát - vonhatnánk le a múlt csütörtökön megszakadt (megszakított) és tegnap befejezett közgyűlés tanulságaként a közhelyet.

Szabó Beatrix

A történtekről meglehetősen sajátos véleményt kialakító gazdasági bizottsági elnök, Pochner László hivatalból közölte a ráadás közgyűlés résztvevőivel, hogy bizottsága ülésén új javaslatot tárgyaltak, mégpedig azt, hogy az értékesítésről szóló hirdetéseket a Helyi Téma nevű hetilapban jelentesse meg a város. Kálmán András polgármester afelől érdeklődött, hogy miféle cégről, vajon egy létező lapról van-e szó, mert ő még ezt az orgánumot nem látta Dunaújvárosban. Egy képviselő kissé cinikusnak szánt megjegyzésére, hogy ezt rácalmási lakosként biztosan nem postázzák lakcímére, megjegyezte: az lehet, egyben azonban biztos, mégpedig abban, hogy minden reggel fél ötkor a postaládájába dobják a Dunaújvárosi Hírlapot...

Pochner László visszatért az eredeti csapásvonalra, és bősz visszaemlékezésbe kezdett (ez egyébként különös tulajdonság, politikusoknál nem biztos, hogy kifizetődő, ha valakinek túl jó a memóriája): az új többség a választások után úgy döntött, hogy az addig megbízott Maraton helyett a Centrót fogadja kegyeibe, abban kezdtek el hirdetni. Számlákkal tudja bizonyítani, hogy míg az egyesek által szélsőségesen liberális és kommunista helyi napilapként számon tartott újság (ez lenne a DH - a szerk.) szatellit vállalkozásaként a piacon lévő Maratonban egy negyed oldal valamivel több mint 68 ezer forint bruttó összegbe került, addig a Centro több mint 140 ezer forintot kért ugyanezért. A költséghatékony szemléletet álmából ébresztve is másodpercek alatt idéző Pochner hozzátette: véleménye szerint a Helyi Téma is drágább a Maratonnál, bár a negyed oldalra vonatkozó 94 ezer 800 forintos árból harminc százalék kedvezményt kap az önkormányzat.

Tóth László, a Fidesz képviselője igyekezett újabb fejezetet nyitni a számmisztika tanában. Állította, a Helyi Téma a harminc százalékos kedvezményt húsz százalékkal még megfejeli, negyvennyolc hirdetés után újabb húsz százalék kedvezmény jár, az egyelőre kérdés, hogy a harminc százalékkal már megszelídített árból, vagy az eredeti, 94 ezer forintos előirányzatból . Tóth elmondta, a Helyi Téma első lapszáma ma jelenik meg a városban, 23 ezer példányban nyomtatják, és minden háztartásba eljut. A Helyi Téma amúgy országos szinten 800 ezer példányban nyomtatott hetilap - jött az újabb, hatékonyság mellett szóló érv. Az újság nem a jobboldal lapja lesz, hanem önkormányzati lap - hangsúlyozta a fideszes képviselő.

Kálmán András olyannyira kíváncsi lett, hogy el is kérte a Tóth László kezeügyében lévő lapot, az impresszumára volt kíváncsi. Az alapos szemle után nevetve jegyezte meg: teljesen meggyőző, Vitézi Tamás szerepel az impresszumban szerkesztőként, de nem egy jobboldali lap, ugyebár...

(Vitézi Tamás a Fideszhez köthető üzletember, Budapesten már több fideszes önkormányzat is csatlakozott Vitézi Helyi Téma-hálózatához).

Ami újabb kérdéseket vet fel: Pochner László szerint legalább egyszerűsített közbeszerzési eljárást kellene kiírni a hirdetmények megjelentetésére, hiszen az erre költött éves költségkeret meghaladja a 8 millió forint plusz áfa összeget, a minimum értékhatárt. Az önkormányzat ugyanis évente mintegy 13 millió forintot költ hirdetésekre. Ezzel kapcsolatban a civil képviselő megjegyezte, ha a DVG-nél létrehoznak egy céget, pontosabban feltöltenek egy kiürült társaságot, akkor a közgyűlésnek látnia kellene legalább egy üzleti tervet, költségszámítást - ilyen dokumentum azonban nem került a városatyák elé.

E kiszólásra többen felkapták a fejüket. A polgármester afelől érdeklődött, igaz-e, hogy a száz százalékban önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő társaságot alakított? Ezt ugyanis nem tehetik meg a közgyűlés hozzájárulása nélkül. Skaliczky Andrea SZDSZ-es képviselő attól tartott, hogy kimaradt valamiből. Az előtte fekvő cégbírósági bejegyzést röviden elemezte: e szerint a DVG-Invest Ingatlanforgalmazó Kft. valamiféle reinkarnáción ment át, egy ez év júliusi módosítás szerint Média Duna Invest Kft. lett. (A cég fő tevékenységi köre az új lap, vagyis a Helyi Téma kiadása - a szerk.). Skaliczky tanácstalanul kérdezte: cégátalakításra, tevékenység bővítésre kapott-e engedélyt a városi közgyűléstől, mint tulajdonostól a DVG, mert ő nem emlékszik ilyen döntésre.

A tegnapi tanácskozáson nyolc, értékesítésről szóló napirenddel kapcsolatban végül egyenként javaslat, majd külön-külön döntés is született: mindegyik ingatlan eladását a Helyi Témában jelenteti meg a közgyűlés. Közgyűlési ámen híján nem is létezhetne az új újságot piacra dobó szatellit cég?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!