Bulvár

2016.10.30. 12:35

Létezik olyan gomba, hogy csoportos csiperke - és védett

Zalaegerszeg - Természetbúvárok három védett gombafajra is rábukkantak a lassan elmúló szezonban a megyeszékhely botfai városrészében, illetve annak környékén.

Fejér Megyei Hírlap

Az örömhírt dr. Illyés Zoltán, a helyi Mindszenty Ifjúsági Ház biológus végzettségű vezetője osztotta meg a nyilvánossággal Facebook-oldalán, kiemelve: a nyári, tudatos keresést valójában az ugyancsak védett császárgomba (egyéb elnevezései: császárgalóca, úrgomba) megtalálása érdekében indították, de ettől függetlenül nem csalódottak. Hiszen három faj is előkerült - és a kutatés ezzel nem is ér véget.


Égertinórú. Egész Európában megtalálható, de nagyon ritka

És akkor nézzük az eredményeket. Szeptember 2-án a Válicka-patak menti égeresben bukkantak rá egy égertinórúra, melynek eszmei értéke 5 ezer forint. Augusztus 30-án, a Rózsás-hegyen került elő a csoportos csiperke, melynek darabját ugyancsak 5 ezer forinttal árazták be , amikor természeti védettséget kapott. Október 19-én pedig ugyanitt került elő a fekete szagosgereben nevű gomba - ránézésre is ez a legkülönlegesebb a három gomba közül, de vélhetően nem ez az oka, hogy ennek eszmei értéke 10 ezer forint.


Csoportos csiperke. Az egyetlen csiperkeféle, melyből mindig több példány jelenik meg

Védett fajokról lévén szó, ezeket a gombákat nem lehet gyűjteni (darabját a fent írt árakon kell kifizetnie annak, akinél találnak belőlük), de ebből a szempontból csak a csoportos csiperkéért kár - a másik kettő ugyanis Illyés Zoltán szerint nem ehető.

 


Fekete szagosgereben. Latin neve fogra utal, hasonló okkal kaphatta magyar nevét is Fotó: Illyés Zoltán



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!