Bulvár

2016.08.06. 11:35

Harmonikaszóval a padlástól a pódiumig

KŐSZÁRHEGY A varázslatos összhangot az első taktussal megteremtette közönségével. Vittorio Monti leghíresebb műve, a Csárdás harmonikaszólóként csendült fel Szabó Ádám kiváló előadásában.

V. Varga József

A virtuóz harmonikást falunapi koncertre hívták. Szabó Ádám a családjával érkezett: egy felvidéki zenei túrát követően édesapja, édesanyja, lány- és fiútestvére, illetve öccse barátnője kísérte el. Az előadás előtt tudtunk szót váltani vele.

Élete a harmonikázás - vágott bele, mielőtt bármit is kérdeztem volna tőle, napi 5-6 órát gyakorol. A legenda arról szól, hogy 5 éves korában a padláson találta meg édesapja gyerekkori harmonikáját, és akkor dőlt el végérvényesen a sorsa.

Zene nélkül élni lehet, de nem érdemes - folytatta. És ha a játéka a közönség széles rétegének ízlésével találkozik: ennél nagyobb boldogságnál kell-e?. Szerényen, alázattal fogalmaz, mindenféle sztárallűrtől mentesen.

Szabó Ádám kivételes tehetségével, közvetlenségével varázsolt
Fotó: V. Varga József

Fiatalok és felnőttek egy-aránt vevők a muzsikájára. Színpadi jelenléte magával ragadó, mindig nyitottan és szeretettel fordul a nagyérdemű felé, s mindezt a lelki táplálékot megsokszorozva kapja vissza. S ezáltal ő is többet, egyre többet akar adni, mint amennyit kap.

Versenyek, díjak, sikerek keretezték pályáját, de a média hatalmával a televíziós tehetségkutatók során szembesült. Egy ország ismerte és szerette meg az ifjú harmonikást 2011-ben, a Csillag születik színpadán. Két évre rá - nem kis bátorságról tanúbizonyságot téve - aztán újra megmérette magát. Ezúttal az X-Faktorban, hangjával varázsolta el a nézőket.

Ádám a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmadéves hallgatója, klasszikus harmonika szakon. Bár most halasztást kért, a fellépések eléggé behatárolják a mindennapjait, de a tanulást elsődlegesnek ítéli.

Nem kertelt: ha fut a szekér, nem szabad lemaradni róla. A sztárság pillanatnyi repülés - fejtegette őszintén -, a művészet ellenben örök szárnyalás.

Két alkalommal is az elődöntőig jutott a Dal című eurovíziós nemzeti dalválasztó műsorban, 2013-ban a Hadd legyen más, 2015-ben a Give me your love című dalával. Játszott a Spirit Színház egyik Moliére-darabjában, folytatja a dalkomponálást, s a múlt év óta világrekorder is. Ugyanis huszonnégy órán át harmonikázott Budapest szívében, jótékonysági felajánlásként a Ments Életet Alapítványnak.

Szabó Ádám kőszárhegyi koncertjének drámai pillanataként Somló Tamásra emlékezett: Egy elfelejtett szó...

Címkék#harmonika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!