Bulvár

2016.07.21. 10:05

A kálozi tanárnő eddig százötven reneszánsz kori ruhát kreált

Reneszánsz ruhákban, a Bory-várban kaptuk kedden lencsevégre a Fehérvár Szépe– Fejér Megyei Hírlap Királynője versenyzőit. A ruhák készítőjével, Szelessné Csizmadia Mártával beszélgettünk.

Buthy Lilla

Szelessné Csizmadia Márta szövéssel kezdett Pécsett, egy művészeti szakközépiskolában, utána rajztanár lett. Hosszú évtizedekig szőtt, nagyon sok gobelinje van, aztán váltott. Vagyis inkább visszatért a kezdetekhez.

– Anyukám varrónő volt. Óvodás koromban már tökéletesen használtam a lábhajtásos varrógépünket. Tulajdonképpen az anyatejjel szívtam magamba a varrás tudományát – mondta a kálozi tanárnő, aki hobbi szinten díszes reneszánsz korabeli ruhákat kreál.

Márta azt is elmesélte, honnan jött a reneszánsz- bűvölet: bátyja grafikusművész és ő is visszatért a saját gyerekkori álmához, elkezdett újra fakardokat, fegyvereket, nyílpuskákat, íjakat készíteni. A két kreatív gondolat találkozott: családokat, baráti társaságokat, fiúkat, lányokat, kezdtek beöltöztetni reneszánsz ruhákba.

A tanárnő körülbelül százötven komplett öltözetet varrt meg. Minden ruha más és más, egy dologban viszont megegyeznek. Mindegyik szívvel és lélekkel készült. Minimum egy hétig, hiszen a díszítésre több időt kell fordítani, például a míves fejdíszek olykor nagyon munkásnak bizonyulnak.

Szelessné Csizmadia Márta bőséges választékkal, huszonnégy darab, modellalkatra szabott ruhával indult el Kálozról a Bory-várba. A tanárnő szerint a Fehérvár Szépe – Fejér Megyei Hírlap Királynője döntőseinek sikerült megtalálniuk a hozzájuk illő ruhadarabokat
Fotók: Koppán Viktor

– A magyarországi reneszánsz divatra sok minden hatott, az olasz mellett a török hatás is erős volt. A női ruhákra jellemző, hogy nem deréktól, hanem mell alól indul a szoknya része. Az öltözék alatt mindig van egy alsó, fehér ruházat, ami bizonyos helyeken kilátszik. Persze az alap stílusjegyeken túl a fantáziámnak és az ötleteimnek is teret engedek, amikor kitalálom és megvarrom a ruháimat – magyarázta Márta.

– Mindig kell, hogy alkossak valamit, muszáj, hogy a kezem járjon: festek, varrok, rajzolok. Nekem a tétlenség a legnagyobb büntetés, ami létezhet a földön – tette hozzá Márta, aki anno gyerekeinek is rengeteg ruhát, játékot,  plüssfigurát varrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!