Bulvár

2012.01.23. 19:26

Beckham, a focigazdagok leggazdagabbika

Budapest - Miközben a (foci)világ rendre két emberre szűkíti a választ arra a vissza-visszatérő kérdésre, hogy ki a földkerekség jelenlegi legértékesebb labdarúgója, hajlamos megfeledkezni a nevető harmadikról. Aki nem Lionel Messi, még csak nem is Cristiano Ronaldo - bár e kettőt tartják jó ideje az élduónak -, hanem David Beckham.

MTI

Értékességben, értékállóságban, vagy ha jobban tetszik: a pénzben is kifejezhető rangsorban ő, az angolok nagy formátumú, bár futballtudásban kétségtelenül az említett kettőnél szerényebb érdemjegyet érdemlő játékosa az első.

Hiába vette meg 2009-ben minden idők legnagyobb summájáért - 93,6 millió euróért - a Real Madrid a Manchester Unitedtől a portugál Ronaldót, hiába érdemelte ki sorozatban háromszor egymás után a világ legjobb labdarúgója címet az argentin Messi - legutóbb a január 9-ei Aranylabda-díjkiosztón jelenve meg újfent győztesként a színpadon -, és hiába kapnak csúcsjátékoshoz mért csúcsgázsit mindketten, a legnagyobb vagyona, és még legutóbb is a legtöbb bevétele Beckhamnek volt. Igen, a 36 esztendősen már karrierje finisében járó szigetországi kiválóság a Forbes amerikai gazdasági-pénzügyi magazin kimutatása szerint az utóbbi években megszokott módon változatlanul az első helyet foglalja el a futballgazdagok világranglistáján.

Beckham pillanatnyilag 306 millió amerikai dolláros vagyon felett rendelkezik, és toronymagasan vezet Ronaldo (160 millió dolláros vagyon) és Messi (110 millió) előtt. Hogy ez miként lehetséges?


 
Mindenekelőtt úgy, hogy Beckham még fénykorában, amikor pályafutása zenitjén járt, nemcsak és nem is elsősorban a játékáért kapott, szerződéses pénzekből vágta zsebre a legtöbbet, hanem már akkor is legfőképpen abból élt, hogy  sikerrel adtak el számos hozzá köthető terméket, köztük az ő számával (arcképével) ellátott mezt,   focifelszerelést, egyéb, vele reklámozott "kegytárgyat". Az ilyen jellegű magánkontraktusai, szponzori megállapodásai a mai napig termelik neki a jelentős bevételt, és élő szerződései mellé 2012-ben további súlyos dollármilliókat garantáló újabbak is belépnek sportruházati cikkeket, életmódtermékeket, vitaminokat forgalmazó vállalatbirodalmak, illetve egy híradástechnikai cégóriás jóvoltából, amelyek arcaként bukkan fel világszerte.
 Amellett a labdarúgással sem hagyott még fel, jóllehet a profi szerződése tavaly lejárt a  Los Angeles Galaxynél.

Beckham - a Manchester United egykori üdvöskéje - négyévi spanyolországi "külszolgálat" után, a Real Madridtól tette át működése színhelyét Kaliforniába, és 2007-ben írt alá öt esztendőre a Galaxyhez összesen nem kevesebb mint 250 millió dollárért. Ennek csak kisebb részét tették ki a futball-jövedelmei (idényenként durván 10 milliót rugdosott össze), és mintegy 200 millió folyt be a hirdetési piacról, a javarészt az USA-ban "tejelő" különféle reklámszerződései révén.
 Itt és most talán megér egy közbevetést a további sorrend is: a listán negyedik a Real Madridban játszó brazil Kaká (összvagyona 100 millió dollár, bevétele a legutóbbi  idényben  25 millió volt), az ötödik helyen az olasz AC Milantól Brazíliába hazatért és a Flamengónál alkalmazásban álló Ronaldinho található (90 millió, 24 millió).

A számpárokból is látszik, hogy Beckham elsőségét egyikőjük sem veszélyezteti, gyaníthatóan még jövőre sem, tudniillik az angol futballista már bejelentette: játszik tovább,  és megeshet, hogy a Los Angeles Galaxynél marad szerződést hosszabbítva ahelyett, hogy visszatérne az öreg kontinensre. Ahová hívják sok ország sok klubjától, mert húzónév, klasszis márka Beckham, aki ráadásul még változatlanul tud focizni is.

A legutóbbi invitálást a franciák tehetős együttesétől, a Paris St. Germaintől kapta, de köszönte szépen, pedig nem lehetett kevés a bérkínálat egy olyan klubtól, amelynek arab olajsejk tulajdonosai 100 millió eurót költöttek játékosvásárlásra röpke hat hónap alatt.

 

Beckham a brit válogatott tagjaként ott akar lenni az idén nyáron esedékes londoni olimpián is. Igaz, utóbbiért nem kérne pénzt, ami egyfelől szép hazafias gesztus, másfelől pedig a honi ötkarikás játékokon való szereplés alighanem reklámerőben is felér egy zsíros szerződéssel, ami a londoni fellépések utóhasznosításában jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!