Bulvár

2010.08.05. 08:45

Naomi Campbell a véres gyémántokról vallott

Naomi Campbell a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai törvényszék előtt tett vallomásában csütörtökön azt mondta, nem tudta, hogy az 1997-ben a Dél-afrikai Köztársaságban Charles Taylor akkori libériai elnöktől ajándékba kapott kövek gyémántok voltak.

MTI

 

 A brit topmodellt tanúként idézték a törvényszék elé, hogy válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a vád alá helyezett volt libériai elnök úgynevezett "véres gyémántokkal" ajándékozta meg őt. Taylor a Sierra Leone-i lázadóknak küldött fegyverszállítmányokért cserében több millió dollár értékű csiszolatlan gyémántokat kapott, ezek kapták a nyilvánosságban a "véres" jelzőt.
Campbell elmondta, hogy egy, a Nelson Mandela akkori dél-afrikai elnök által adott vacsora után már nyugovóra tért, amikor kopogtattak ajtaján. Két férfi állt az ajtóban, akik egy zacskót nyújtottak át neki, mondván: "ajándék az ön számára".
 A topmodell azt mondta, hogy csak másnap reggel nyitotta ki a zacskót, amelyben "apró piszkos kövek" voltak. Az esetről beszámolt ügynökének, Carole White-nak és Mia Farrow színésznőnek, aki szerint a kövek gyémántok voltak. Egyikük azt mondta: nyilván Taylor ajándékáról van szó, és maga Campbell is így vélte. Azt mondta, a drágaköveket egy barátjának adta oda, aki karitatív tevékenységet folytatott Dél-Afrikában.
Ez a barát, Jeremy Ratcliffe a Nelson Mandela Gyermekalap igazgatója volt akkoriban. Oupa Ngwenya, a szervezet szóvivője Johannesburgból nyilatkozva azt mondta válaszul, hogy az alap nem kapta meg a gyémántokat. Azt sem tudják, hogy Ratcliffe hol tartózkodik, és telefonon sem tudják elérni. Ngwenya szerint Ratcliffe már nem igazgató, de a kurátori testület tagja.
Campbell azt is kijelentette, hogy egy évvel ezelőtt telefonon megkérdezte Ratcliffe-t, hogy mi van a drágakövekkel, és azt a választ kapta a férfitól, hogy még nála vannak.
A vád képviselőjének Campbell gyémántajándékozási tanúvallomására amiatt volt szüksége, hogy cáfolja Taylor állítását, miszerint sohasem került birtokába csiszolatlan gyémánt.
A 62 éves Charles Taylort háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűntettek vádjával állították a különleges törvényszék elé. Az ügyészek szerint felfegyverezte, kiképezte és utasította a Sierra Leone-i lázadókat, akik több ezer polgári személyt öltek vagy csonkítottak meg a határ mentén. A volt libériai elnök tagadja a vádakat, a Campbell-féle "gyémántsztorit" pedig egyenesen "képtelenségnek" nevezte.
Naomi Campbell ez idáig az egyetlen olyan tanú a perben, akinek nem volt köze a harcokhoz. A topmodell, aki megpróbálta elkerülni a tanúskodást, rendőrségi kíséret mellett érkezett a bíróságra. A törvényszék döntése értelmében nem lehetett róla felvételeket készíteni sem akkor, amikor belép a tárgyalóterembe, sem akkor, amikor elhagyja azt. Amíg a tárgyalóteremben tartózkodik, végig mellette van ügyvédje, aki ügyel arra, hogy a modell minden kérdésre helyesen válaszoljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!