Bodajk

2014.02.11. 16:05

Érettségi után - Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola

Bodajk - Érettségivel rendelkezők is szerezhetnek OKJ-s vizsgát a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolában.

B. Kiss László

 

Piller Bálint Bendegúznak ottjártunkor éppen a kiváló Filep Sándor festőművésszel volt órája (Fotó: B. Kiss László)

A móri Pilló Péter tizenharmadikos a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolában. Gyerekkora óta tanult gitározni, s nem volt számára kérdés, hogy ide jelentkezik középiskolába. Más intézmányt nem is jelölt meg a jelentkezési lapon meséli. A tanév végén az OKJ-s vizsga mellett emelt szintű érettségit is tenni kíván. A budapesti bölcsészkarra akar jelentkezni, mellette persze folytatni akarja a zenét. Azt, azonban nem hiszi, hogy egy ideig megélehetést jelentene egy zenekar. Többfajta formációban is játszott már, a legújabb éppen a találkozásunk előtti napon tartotta első próbáját tudom meg Pétertől.

A Hang-Szín-Tér azonban nem csupán érettségit és OKJ-s vizsgát adó szakközépiskolai osztályokat, de olyan OKJ-s képzéseket is indít, amelyekre az érettségi után lehet jelentkezni mondja Gerséné Krausz Szilvia, az intézmény igazgatója. A szobrász, a grafikus, a mozgókép animációkészítő, a festő és a táncos szakok esetében két év a tanulmányi idő, a jazz-zenész, a jazz-énekes esetében három. Ha egy szakra legalább hatan-nyolcan jelentkeznek, önálló csoport indul. A két év alatt igyekeznek szakmailag ugyanazon szintre eljuttatni a növendékeket, mint ahová Péter és társai azaz a szakközepesek öt esztendő alatt elérnek. Az OKJ-s vizsga egyébként bizonyos esetekben 25 többletpontot jelent a felsőfokú felvételinél tűnt ki az igazgató szavaiból.

Piller Bálint Bendegúz zirci. A veszprémi katolikus gimnáziumban végezte a középsulit, s most a Hang-Szín-Térben tanul. Édesapja szobrász mondta el. Ez a családi indíttatás is belejátszik abba, hogy az egyetemen tervező grafikát szeretne tanulni. Ehhez jelentheti majd a belépőt az általa Bodajkon megszerzett grafikusi OKJ-s vizsga.

Az OKJ-s vizsga adott esetben 25 többletpontot jelenthet a felvételin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!