Bodajk

2013.05.28. 17:52

Szlovéniában jártak a Táncsics tanulói

Mór - Szlovéniában jártak a Táncsics gimnázium 11 diákjai. A ljubljanaiak szeptemberben viszonozzák a látogatást.

B. Kiss László

A nemzetközi hírű természetvédelmi szervezet, a WWF Európai iskolák az  élő bolygóért elnevezésű projektjében részt vesz a Táncsics gimnázium tanulóinak egy csoportja is. Ennek a  programnak köszönhetően jött létre az a  kapcsolat a móri iskola és a ljubljanai Siska gimnázium között, amelynek köszönhetően   Nagy Andrea tanárnő kíséretében  tizenegy táncsicsos diák  tölthetett  el több napot Szlovéniában.

A cserelátogatás témája a környezetvédelem volt, ennek megfelelően a csoport vonattal utazott. A látogatás első napja éppen április 22-ére esett, így a Föld napját együtt ünnepelték a szlovén és magyar középiskolások. A komoly munka mellett persze kirándulásokra is jutott idő: a város határában levő mocsaras területre is elmentek, amely  fontos élőhelye a nálunk is ritka harisnak és a kockás kotuliliomnak. Jártak aztán egy olyan karszt tónál, amelyben csak az év egy részében van víz, aztán pedig a víznyelőkön eltűnik.

Szlovéniában mindenütt ott vannak a szelektív hulladékgyűjtő kukák, a ljubljanai gimnázium folyosóján pedig egy állvány áll, amire a kinőtt, megunt ruháikat akaszthatják a diákok, és azokat bárki elviheti. Ugyancsak van kihelyezve egy kosár az el nem fogyasztott, és más által megehető  tízórainak is - meséli Nagy Andrea tanárnő. Az utazáson részt vevő diákok közül kettő, Adorján Barbara és Lambert Kitti ugyanakkor egybehangzóan arról számoltak be, hogy a szlovének sokkal kevésbé illemtudóak, mint a magyarok... A ljubljanai gimnázium tanulói szeptember második felében viszonozzák a táncsicsosok látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!