Bodajk

2013.02.28. 16:38

Mégse korlátozza a vízszolgáltatást Bodajkon a Fejérvíz

Megállapodás született abban az elszámolási vitában, amelynek Bodajk önkormányzata, a Bányász lakótelep lakosai és a Fejérvíz Zrt. az érintettje. A cég nem korlátozza a vízszolgáltatást.

B. Kiss László

Lakossági fórumot tartottak a minap Bodajkon, ahol a téma a Fejérvíz kintlevősége volt. Az előzményekről Almádi István polgármester tájékoztatta lapunkat. Eszerint a lakótelep egykori bányász lakásai előbb az önkormányzat tulajdonába kerültek, majd megvásárolták őket a lakók. Mindennek már jó ideje, a vízfogyasztás mennyiségét kontrolláló főmérők azonban továbbra is az önkormányzat nevén maradtak. A lakásokban levő mellékmérők és a főmérők által mért mennyiség különbözetet a szolgáltató a Fejérvíz az önkormányzatra számlázta ki, amely azonban nem volt hajlandó fizetni, mondván: ő vizet a lakótelepen nem fogyaszt... Bár ez már évtizedek óta így van, a lakók most szembesültek a dologgal - mondta el a polgármester lapunknak a Fejérvíz vezérigazgatójával történt múlt pénteki egyeztetést megelőzően.

A Bányász lakótelep, ahol a főmérők a lakások eladása után is az önkormányzat nevén maradtak (Fotó: B. Kiss László)

A tárgyalást követően megkeresésünkre az alábbi tájékoztatást kaptuk a Fejérvíz kommunikációs vezetőjétől, Zsebők Lajostól.

"A bodajki Bányász lakótelep tömbházainak lakói hosszú évek óta nem fizették ki a bekötési mérőkön maradt szolgáltatás díját, s így több mint két millió forint tartozás gyűlt össze. Tavaly decemberben cégünk kilátásba helyezte, ha február 28-ig nem lesz kiegyenlítve az adósság, korlátozni fogja a vízfogyasztást, ami azt jelenti, hogy szűkítőt helyezünk el a vízmérőknél. A helyzet kialakulásában komoly szerepet játszott, hogy ezek az épületek nem társasházként működnek, (noha így kéne) így nincsenek közös képviselők, akikkel egyeztetni lehet, lehetett volna.

A lépcsőházankénti bekötési (fő)vízmérőket annak idején az önkormányzat nevére írták. Így a bekötési mérők számláit az önkormányzatnak küldte a Fejérvíz, de az önkormányzat nem fizetett, mondván ez nem őt illeti.

A Fejérvíz, hogy hozzájáruljon a probléma rendezéséhez, a lakók segítségével és az önkormányzat egyetértésével a közelmúltban teljes felülvizsgálatot tartott, keresve, mi okozta a bekötési és a mellékmérők közötti különbözetet.

A teljes és egyidejű mérőleolvasásokból, a korábbi fogyasztási adatok összevétéséből és a belső ellátórendszerek állapotának felülvizsgálatából kiderült, hogy a belső rendszereken csőtörés volt, nincs minden kifolyási hely mérősítve, és a leolvasási adatok az egyidejűség híján nem feleltek meg egymásnak. Az e tételekkel korrigált tartozás már csak másfél millió forintot tett ki.

A probléma rendezése ügyében az önkormányzat február 22-én megkereste cégünk vezetőségét és az a megállapodás született, hogy a lakók lépcsőházanként közös képviselőt választanak maguk közül, akik nevére az önkormányzattól átkerülnek a bekötési vízmérők. A Fejérvíz eltekint a késedelmi kamattól, az így megmaradt egymillió négyszázezer forint tartozást az önkormányzat kiegyenlíti, (és a tartozás további rendezéséről megállapodik a lakókkal).  Mindezek teljesülése esetén a Fejérvíz március 31-ig nem korlátozza a fogyasztást."

Eddig a levél, amelyhez Almádi István szükségesnek tartotta hozzátenni: az önkormányzat továbbra sem vállalja át a lakók tartozását, mégha azt most ki is egyenlíti. Annak részleteiről, hogy az önkormányzat miként jut a megelőlegezett összeghez, később állapodnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!