Bicske

2013.10.21. 19:30

''Sok születésnapokat vígan megélhess...''

Bicske - Derűsen, nagy nyugalommal fogadta Tankó Józsefné Anna néni a köszöntéseket, a száz szál tearózsán néha megpihent tekintete.

Zsohár Melinda

Isten keze adta! - fogalmaz egyszerűen Anna néni a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka. Tiszta tekintetű, megnyugtató személyiség, szelíd humorral. Tudtommal nem bántottam senkit, akinek tudtam, segítettem mondja kedves félmosollyal. Nem ideges természet, teszi hozzá, nem jut eszébe bánat, rossz gondolat ma sem. A gyermekeit, a családját és a környezetét igyekezett segíteni, istápolni. Most is derűs, varrogat és sokat olvas, gyógyszert nem szed. Kéthavonta másik gyermekéhez költözik, így állapodtak meg hárman Budapesten laknak családjukkal, egyikük Szárligeten.

- Édesanyánk mindig feltűnően keveset evett - említi az elmaradhatatlan hosszú élet titka kérdés kapcsán elsőszülött fia, Tankó József. Anna néni legidősebb gyermeke 78 esztendős, a százesztendős fa ágait, leveleit számbavenni önmagában is olyan, mint egy eposz, egy legenda. József után következett Irma (1936), Éva (1939) és Borbála (1940). Mind a négyen ölelik édesanyjukat, a tizenegy unoka közül hunyt el egyikük. Tizennégy dédunoka folytatja a sort, ükunoka nincs, mert a mai fiatalok nem sietnek házasodni, dohognak a nagyszülők. Pedig a legidősebb dédunoka, Gerő krisztusi korba lépett, de még legény. Viszont a legidősebb unoka, Róbert 54 éves, s neki most született kisgyereke, tehát a legifjabb dédunoka éppen tőle való!

Anna néni mögött József, s a lányok: Borbála, Irma, Éva (Fotó: Zsohár Melinda)

 

Annuskát Zsámbokról hozta feleségnek Csabdira 1934-ben Tankó József. Az ottani állami útépítésen dolgozott gépész-úthengeresként, így ismerkedtek meg. Annuska gyönyörűen kézimunkázott, Horthy Miklósnénak is kivarrtak egy szép terítőt a zsámboki lányokkal a községháza avatására. Jöttek a gyerekek, a front alatt Tatára, Bajra menekültek. Az 1902-es születésű férj tanácselnök volt az 50-es években, 1978-ban távozott el hirtelen, fájdalom nélkül. Anna néni igazi falusi háztartást, kis gazdaságot vitt, az unokák boldogan mesélnek a régi nyarakról. 1965-ben költöztek Bicskére.

Tessely Zoltán bicskei polgármester a miniszterelnöki köszöntő mellé a város jókívánságait tolmácsolta, s egy szívszorító széki dalt énekelt a kedves matrónának. Sok születésnapokat vígan megélhess, napjaidat megszámlálni ne legyen terhes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!