Bicske

2012.12.28. 13:04

Az interneten szárnyalt az Aranyanyu-díjas tanárnő híre

Bicske – Tanítványa nevezte be a népszerű tanárnőt az Aranyanyu-díjra, s ez a kortársak egyetértését vívta ki. Vigyikánné Horák Andrea a legendás pedagógus-eszményt testesíti meg, s ezt diákjai tanúsítják.

Zsohár Melinda

Lám, az internet olykor szidott, felületesnek kikiáltott világa sok jót is hozhat! A bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola történelem-földrajz szakos tanárnője ismertté vált a youtube világában, s szavazatokat kapott vadidegenektől is az ott látottak alapján.

De kezdjük az elején! Egy gyógyszergyár és egy internetes portál afféle versenyt, vagy inkább pályázatot hirdetett, amelyben szeretett és kiváló tanárt kerestek. Csakhogy nem felnőttek és szakemberek felterjesztését várták az Aranyanyu-díjnak elkeresztelt elismerésre, hanem tanítványokét. Csévi Alexandra 12/a-s lány tollat, azaz klaviatúrát ragadott és megírta a portálra, hogy miért is oly népszerű Andrea tanárnő a bicskei gimnáziumban! Lapunk olvasói is találkozhattak a nevével, hiszen megírtuk, hogy miként szervezett hatalmas jótékonysági bulit az egyik diáknak, akinek amputálták a lábát, s korszerű művégtagra gyűjtöttek neki. Megmozgatott Andrea mindenkit, sok segítője akadt persze, szellemes film is készült a nagyszabású vállalkozásról, de igazából ez csupán egy, ha mégoly látványos eredménye is a tanárnő tevékenységének.

Az Aranyanyu-díjas tanárnő, Vigyikánné Horák Andrea 11. b. osztályos diákjai karéjában, mellette a szemüveges 12/a. osztályos lány, Csévi Alexandra (Fotó: Zsohár Melinda)

„Bicskének van egy hőse, egészen pontosan hősnője. A Vajda János Gimnázium a leggazdagabb iskola ezáltal az országban, ugyanis egy olyan pedagógust tudhat magáénak, aki nem csak, hogy odaadó és önzetlen, de képes arra, hogy a legrosszabb pillanatokat is a legboldogabbra és legszebbre varázsolja.” – írja Csévi Szandra a Bicskei szó portálján, és sok társa csatlakozott hozzá a bejegyzésekben. Civilizációs értékválságunk idején még inkább szükség van ilyen hétköznapi hősökre, elkötelezett emberekre, s azokra is, akik megértik és megérzik a másik önfeláldozását, igyekezetét.

Horák Andrea férje, Vigyikán Attila is a bicskei gimnáziumban tanít, tizenhét éve léptek be a vidéki alma materbe. Közben született három gyermekük, s bicskeivé váltak, vall Andrea tanárnő szakmai és emberi érzéseiről. Szerény, egyszerű, okos nő, aki pedagógus dinasztiából származik, s azt mondja, el sem tudta volna képzelni, mit lehet még csinálni élethivatásként a tanításon kívül! Mármint neki. Gyermekei is erre a pályára készülnek, ami más, humán beállítottság esetén manapság szinte egyet jelent a szakadatlan anyagi küzdelemmel. De a tanárnő ilyenekről nem beszél. Tanít, nevel, beszél és beszélget, meghallgat, példát nyújt, szervez, intézkedik, s legfőképpen szeret.

Az egykori szerzetesek, vagy apácák voltak hozzá hasonlóan elkötelezett pedagógusok, ezt már Nagy Izabella Melinda igazgatónő fűzi hozzá, kollégája jellemzéseként. „A gimnázium lelke”, toldja meg. Az idei tanévtől az intézmény élén álló vezető megkönnyebbülten számol be róla, hogy az évek óta tartó anyagi gondok alól felszabadult a gimnázium, az állam rendezte adósságaikat. Idén végre felújításba foghattak, ami nagyon időszerű volt a több évtizedes elmaradás után. A hatvan éve alapított középiskolában postaforgalmi szakmai képzés folyik, valamint rendészeti specializáció, jövőre pedig logisztikai ügyintéző és ügyviteli titkári képzést vezetnek be a gimnáziumi osztályok mellett. Szakosodnak reál és humán tagozatra, három nyelvből választhatnak a diákok. A környékbeli cégek keresik e hiányszakmákkal bíró végzetteket, lesz helyük a vajdásoknak.

Frissiben készült el az aulában a karácsonyi dekoráció, amit Andrea osztálya vállalt el. Ez is az „ofő néni” hatása: a közösséghez tartozás annyi mindent jelent! A körmendi születésű tanárnő immáron bicskeinek érzi magát, hangsúlyozza, a kisvárosi lét éppen megfelel egyéniségének, személyiségének. Nagyon lassan ér haza gyalogszerrel, annyian megállítják útközben. Mostantól tehát Aranyanyu-díjas is. A kicsit kedvesen szlenges kifejezésben benne foglaltatik a lényeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!