Belföld

2012.03.30. 12:37

Törvényjavaslat a gyermekbarát igazságszolgáltatás érdekében

Szigorodnának a törvények a gyermekek védelme érdekében.

MTI

A gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósítása érdekében a büntető törvénykönyvet, a büntetőeljárásról szóló törvényt és a polgári perrendtartásról szóló törvényt is módosítaná az a javaslat, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A javaslat szerint szigorúan büntetnék a 18 év alattiakkal szemben elkövetett egyes bűncselekményeket és új tényállásokat is bevezetnének a fiatalkorúak védelme érdekében, emellett új elemként jelennének meg a kiskorúak meghallgatásának, illetve kihallgatásának szabályai is.

Az előterjesztés a gyermekprostitúció egyre növekvő arányára tekintettel tartja indokoltnak, hogy az emberkereskedelem, illetve a nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetében változzon az elévülési idő, így a bűncselekmény sértettjének a nagykorúvá válásától még öt évig lenne lehetősége feljelentést tenni. Így a már felnőtt prostituált is felléphetne azok ellen, akik kihasználták helyzetét - áll a törvénymódosítás indoklásában.

Új elemmel bővülne a módosítás eredményeképpen az emberölés tényállása, így a jövőben emberölés tetteseként kellene felelnie annak, aki 14 év alatti vagy akaratnyilvánításra képtelen személyt öngyilkosság elkövetésére bír rá. A javaslat emellett súlyosabban, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a felnőtteket, akik 18 év alatti fiatalt öngyilkosságra bírnak rá, vagy ahhoz segítséget nyújtanak.

A javaslat az erőszakos közösülés, a szemérem elleni erőszak és a megrontás tényállását is kiegészíti: eszerint súlyosabb büntetést kap valaki, ha ezeket a cselekményeket "a sértettel kapcsolatban álló hatalmi vagy befolyási viszonnyal való visszaéléssel követi el". Emellett a kiskorú veszélyeztetésének tényállásába a módosítás nyomán belekerülne a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is.

A módosítás a fiatalkorúak esetében - a szabadságvesztés tartamához hasonlóan - a pénzbüntetés tételeit is csökkentené, annak érdekében, hogy ez a büntetési forma a fiatalkorúakkal szemben szélesebb körben alkalmazható legyen.

A büntetőeljárásról szóló törvényt a javaslat azzal egészítené ki, hogy 18 év alatti tanú és fiatalkorú terhelt kihallgatásánál figyelemmel kell lenni az értelmi szintre és erre tekintettel kell megfogalmazni a vallomás előtti figyelmeztetéseket.

A polgári perrendtartásról szóló törvénybe az előterjesztés új elemként venné be a kiskorúak meghallgatásának, illetve kihallgatásának szabályait. Eszerint minden tájékoztatást és figyelmeztetést a kiskorú korára és érettségére figyelemmel kell megfogalmazni, valamint a 14 év alatti tanú kihallgatása esetén mellőzni kell a hamis tanúzás következményeiről szóló figyelmeztetést, ehelyett az igazmondás követelményeiről kell tájékoztatást adni.

A módosítások értelmében ugyanakkor kivételként rögzítenék a kiskorú tanúkénti meghallgatását, annak érdekében, hogy a gyermeknek csak akkor kelljen részt vennie az igazságszolgáltatásban, ha azt valóban fontos eljárási érdek indokolja. A javaslat emellett lehetőséget adna arra, hogy a bíróság a kiskorú védelmében is elrendelhessen zárt tárgyalást, illetve egyes családjogi perekben, például gyermekelhelyezés vagy szülői felügyelet ügyében, a bíróság arról is dönthetne, hogy a felek és képviselőik távollétében hallgatja meg a kiskorút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!