Belföld

2011.01.10. 15:33

Tárrnoki tragédia: még nem tudják, mi volt a nő rosszullétének oka

A tárnoki ikreket többször is újra kellett éleszteni, s bár időlegesen életben tudták tartani őket, a méhen belül elszenvedett oxigénhiány és a keringési elégtelenség megpecsételte sorsukat - mondta Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekklinikájának osztályvezetője hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI

A 33 éves tárnoki kismama terhességének 33. hetében szombat este lett rosszul otthonában, majd miután a mentők hiába küzdöttek az életéért, koraszülött fiait császármetszéssel hozták világra. Mindkét kisfiú válságos állapotban került kórházba, hétfő reggelre mindkét gyermek meghalt.
A klinika főosztályvezetője kifejtette: még nem tudják, mi volt a nő rosszullétének, illetve halálának kiváltó oka. Nem merült fel, hogy a kismama bármilyen betegsége vagy terhesgondozási probléma vezetett volna a történtekhez. Többet csak a patológiai vizsgálat eredménye után lehet majd tudni.
Szabó László azt is elmondta, egyelőre nem állnak rendelkezésükre írásos dokumentumok a terhesgondozásról. Szóbeli információk alapján annyit tudnak, hogy az édesanya gondozott, terhességi cukorbeteg volt, de úgy gondolják, ennek nincs köze a tragédiához. Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy sem a terhességi cukorbetegség, sem az ikerterhesség nem indokolta volna azt, hogy kórházban kezeljék a nőt.
Az MTI kérdésére elmondta, a nő rosszullétéről annyit tudnak, hogy elvesztette az eszméletét és elesett. Arról nincs információjuk, hogy ez korábban is előfordult volna. Hozzátette: vasárnap beszélt a nő gondozó orvosával, de ő sem tudott semmi olyan alapvető dolgot mondani, amely segített volna abban, hogy jobban megértsék ezt a helyzetet.
A klinika osztályvezetője az MTI-nek azt is kiemelte: vizsgálataik alapján egyik újszülöttnél sem állt fenn olyan rendellenesség, amely megakadályozta volna, hogy azok "teljesen egészséges perspektívájú gyerekek" legyenek.
Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap közölte az MTI-vel, hogy az érdi rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja annak a nőnek az ügyét, aki ikerterhesen lett rosszul, majd életét vesztette szombaton Tárnokon.
Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mentőket szombaton 17 óra tájban riasztották a kismama rosszullétéhez. A beteg légzése és vérkeringése leállt, ezért a mentők azonnal megkezdték az újraélesztést, majd helyszíni császármetszés után folytatták a harcot az újszülöttek életéért is. A küzdelemben több speciális mentőegység és egy szülész-nőgyógyász orvos is részt vett. Az anya életét nem lehetett megmenteni, az újszülötteket azonban sikerült kórházba szállítani. Az anya halálának okát igazságügyi szakértői vizsgálat fogja tisztázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!