Belföld

2012.11.06. 06:08

Nehezebb kezdet

Egy nemrég végzett nemzetközi felmérés szerint az üzleti világ leggyakrabban használt közös nyelve az angol, a munkavállalók kétharmada így tartja a kapcsolatot a külföldiekkel.

Barták Péter

E sorban második helyen a spanyol nyelv szerepel, 5 százalékkal. Itthon, nálunk ugyanezen felmérés szerint a magyar dolgozók fele, 50 százaléka más országbeliekkel angol nyelven kommunikál, 20 százaléka pedig németül. Tapasztalataim szerint a német anyanyelvűek legtöbbje beszél angolul, és a legtermészetesebb számukra, hogy partnereikkel a mindkét félnek semleges angol nyelven beszélgetnek. Több olyan ausztriai vagy németországi konferencián voltam már, ahol az előadások és társalgások angol nyelven folytak. Ezeket a felméréseket, tapasztalatokat az oktatási államtitkárság bizonyára nem ismeri, vagy ha igen, akkor szándékosan nem veszi figyelembe.

A készülő nyelvoktatási stratégia kiszivárgott változatában ugyanis terveik szerint a német nyelvet részesítik előnyben. Érdekes az indoklás is: nyelvpedagógiai szempontból kívánatos, hogy a komplexebb nyelvtani struktúrával rendelkező némettel találkozzanak a tanulók először. Csak aztán el ne menjen a kedvük rögtön az elején az egész nyelvtanulástól!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!