Belföld

2011.08.09. 15:33

KDNP: jól vészeltük át a piaci turbulenciákat

A KDNP alelnöke szerint javul az ország gazdasági eredménye, és ennek, valamint az államadósság csökkentésének is része lehetett abban, hogy Magyarország "viszonylag jól vészelte át az utóbbi hetek piaci turbulenciáit". Rétvári Bence az elmúlt hetek gazdasági adatai alapján az MTI-nek kedden úgy fogalmazott: az ország erősebb, mint a válság kirobbanásakor.

MTI

A politikus kifejtette: több területen és több hónapja produkál pozitív számokat a magyar gazdaság. A foglalkoztatás, a bérszínvonal, a termelés és a kereskedelem területén is hónapok óta biztató adatok látnak napvilágot, s álláspontja szerint ennek egyik fő oka az új adópolitika.

Kiemelte, a javuló gazdasági eredményeknek és az államadósság csökkentésének is része lehetett abban, hogy Magyarország "viszonylag jól vészelte át az utóbbi hetek piaci turbulenciáit".

Az adatok közül példaként említette, hogy az idei év második negyedévében 3 millió 809 ezer ember állt munkában, ami 30 ezerrel több a tavaly ilyenkor mért számoknál. A foglalkoztatás bővülése mellett a munkanélküliek száma csökkent - folytatta, hozzátéve, hogy az egy évvel korábbihoz képest 13 ezerrel kevesebb, 461 ezer a munkanélküliek száma. Ez a válság idején uniós szinten átlagosnak mondható, 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent - jegyezte meg.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy 2011 első felében a 2010-es teljes évi létszám mintegy 75 százaléka, azaz 136.865 ember dolgozott támogatott közfoglalkoztatásban, átlagosan valamivel több mint két hónapot. "Ez is hozzájárul a kormány legfőbb céljához, hogy minél több munkára képes, hátrányos helyzetű álláskereső kerüljön be a legális munkavállalás világába" - fűzte hozzá.

Kitért továbbá arra, hogy idén májusra a bruttó átlagkereset 211 ezer forintra nőtt, ami 6,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ez alapozta meg a kiskereskedelmi forgalom bővülését is, ami jelzi, hogy a lakosság életszínvonala nem csökken, hanem kis mértékben javul - vélekedett a KDNP-alelnök.

"A belső gazdasági adatok azt mutatják, hogy Magyarország bizonyosan elindult a 2008-ban kezdődött válságból kivezető úton. Ha nem érik a magyar gazdaságot jelentős külső negatív hatások, stabil növekedés várható. Ugyanakkor sok tekintetben a magyar gazdaság a külföldi pénzügyi folyamatoktól függ, így a további adatokat a nemzetközi gazdasági események jelentősen befolyásolhatják" - összegezte a kormánypárti politikus.

Arra, hogy Semjén Zsolt KDNP-elnök a napokban jövőbeni célként jelölte meg a személyi jövedelemadó bevallásának megszüntetését, Rétvári Bence azt mondta: e kijelentés azon alapul, hogy "az egykulcsos, arányos adózás miatt mindenkinek minden jövedelméből ugyanolyan mértékű adót kell levonni, ezért az adminisztráció jelentősen csökken, illetve az adózó oldalán meg is szűnik. Az egyszerűbb formátumú adóbevallásra csak azoknak lesz szüksége, akik valamilyen speciális kedvezményt vesznek igénybe".

Ha kíváncsi az MSZP ragálására, lapozzon!

 

OLDALTÖRÉS: MSZP: Rétvári közlése a valóság szégyenletes megcsúfolása

 

 

 

 


MSZP: Rétvári közlése a valóság szégyenletes megcsúfolása

Az MSZP szerint a valóság szégyenletes megcsúfolása Rétvári Bencének, a KDNP alelnökének az ország gazdasági helyzetéről tett kijelentése - olvasható a párt által kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szocialista párt arra reagált, hogy a KDNP alelnöke szerint javul az ország gazdasági eredménye, és ennek, valamint az államadósság csökkentésének is része lehetett abban, hogy Magyarország "viszonylag jól vészelte át az utóbbi hetek piaci turbulenciáit". Rétvári Bence az elmúlt hetek gazdasági adatai alapján az MTI-nek kedden úgy fogalmazott: az ország erősebb, mint a válság kirobbanásakor.

Az MSZP a közleményben úgy fogalmazott: "sajnos tény, hogy a magyar gazdaság a Fidesz igazságtalan, egykulcsos adórendszerre épülő dilettáns gazdaságpolitikájának következtében komoly nehézségekkel küzd és jelenleg a forint riasztó gyengülése miatt komoly veszélynek van kitéve".

A párt szerint sürgős intézkedésekre van szükség, hogy javuljon a jelenlegi helyzet. Azonban ezek a lépések ellentétesek a Fidesz eddigi irányvonalával - jegyzik meg.

"Ezért a Fidesz vagy feladja az egy év alatt megbukott gazdaságpolitikáját, vagy Magyarország gazdasági helyzete tovább romlik" - olvasható a közleményben.

Mint kifejtették, a gazdasági növekedés jelentős akadálya, hogy nem bővül a hazai fogyasztás. A gazdasági növekedést gátolja a beruházások stagnálása, a lakossági, az önkormányzati és az állami források terhére új beruházás alig indul.

A szocialista párt szerint "a kormány politikája kifejezetten növekedésellenes a banki hitelezés ellehetetlenítésével, a foglalkozatás bővítésének kifejezett megnehezítésével, a torz adópolitikával és a társadalmi feszültségek gerjesztésével".

A versenyszférában az alkalmazottak csaknem kétharmadát kitevő fizikai dolgozók reálkeresete drasztikusan csökkent a személyi jövedelemadó rendszer eltorzítása miatt - olvasható.

A párt szerint egy év alatt nem csökkent, hanem nőtt a munkanélküliek száma, azaz - mint írták - az ígért jelentős javulás helyett némi romlás következett be egy év alatt a foglalkoztatásban.

Az MSZP "a nemzet érdekében továbbra is javasolja a kétkulcsos, igazságos adórendszer azonnali bevezetését, mely egyben a fogyasztást is növelné" - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!