Belföld

2012.07.03. 11:43

Egyetlen ellenzéki javaslatot sem támogatott a költségvetési bizottság

A jövő évi büdzséhez benyújtott csaknem háromszáz ellenzéki módosító javaslatból egyet sem támogatott keddi ülésén az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága, míg a 13 kormánypárti módosító indítvány mindegyikét támogatta a testület, hármat közülük a kormány álláspontja ellenére.

MTI

A kormány nem támogatja, a bizottság igen azt a módosító indítványt, amelynek értelmében a fideszes Sebestyén László és Zsiga Marcell félmilliárd forintot csoportosítana át a diósgyőri stadion fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzeti sportközpontokra tervezett beruházási keretéből.
A fideszes Bóka István három módosító javaslatot is beadott, hogy 9,4 milliárd forinttal segítse az önkormányzatok üdülőhelyi feladatainak ellátását. Ezek közül a kormány azt támogatja, amely a helyi önkormányzatok működésének általános támogatására szánt keretből csoportosítana át üdülőhelyi feladatokra. A szakbizottság pedig mindhárom javaslatát támogatta.

Támogatta a költségvetési bizottság egyebek mellett Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető módosító indítványát, amely a vasúti hidak felújítására szánt összegből csoportosítana át 35 millió forintot az erdei kisvasutak működtetésére. 
A szintén KDNP-s Sáringer-Kenyeres Tamás 150 millió forinttal növelné a turisztikai célelőirányzatot, hogy biztosított legyen a szúnyogirtás a kiemelt idegenforgalmi övezetekben.

Egyetértett a bizottság a fideszes Tapolczai Gergellyel - a parlament egyetlen siket képviselőjével -, aki 46 millió forinttal növelné a siketek, az értelmi fogyatékosok, a mozgáskorlátozottak, a vakok és az autisták szervezeteinek támogatását.
Az ugyancsak fideszes Tilki Attila a járási szociális feladatoktól csoportosítana át 760 millió forintot az önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatására, miután az óvodáztatási támogatásról a jövőben mégsem a járási kormányhivatalok, hanem továbbra is a jegyzők döntenek.
Szintén ő javasol frakciótársával, Riz Leventével 670 millió forintot - Rákoshegy tehermentesítése érdekében - a Ferihegyi út meghosszabbítására. A két képviselővel együtt négy fideszes és egy kereszténydemokrata képviselő közös módosító indítványt adott be: a belterületi utak szilárd burkolattal történő ellátására a tervezett 500 millió forintos keret megemelését kérik 1 milliárd forinttal. Mindezek forrásaként az infokommunikációs ágazati programokra szánt összeg csökkentését nevezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!