Belföld

2013.11.07. 19:10

Harc a kötelezőért

A biztosítótól kaptam levelet, amelyben közlik, mennyi lesz jövőre a kötelező felelősségbiztosításom díja. Valamivel magasabb, mint az idei volt, igaz, az utóbbi évek kiélezett harca az ügyfélért, a díjak jelentős csökkenését eredményezte.

Elekes András

A következő hetekben tehát eldönthetem, maradok a korábbi biztosítónál, esetleg váltok. Segít ebben a Magyar Biztosítók Szövetsége által működtetett díjnavigátor, amely – tájékoztatójuk szerint – pontosan és teljes körűen tartalmazza minden érintett biztosító jövő évre vonatkozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tarifáit és kedvezményeit. A hitelesített kalkulátorban szereplő adatokat az érintett biztosítók előzetesen ellenőrizték, tesztelték, és írásban jóváhagyták.

Minden a legnagyobb rendben van, gondolja az átlag halandó, s bizakodik, hogy végül mégis olcsóbb lesz jövőre is a kötelező.

Persze, nem alaptalan ez az optimizmus, mert, bár a biztosítók emelésekkel számolnak, azért itt mégis egy hatalmas üzletről beszélünk. Pontosabban: csupán a személygépkocsi tulajdonosok köréből közel 1,8 millió embert céloz meg ez a jelenlegi kampány. A számtanpélda adott: szorozzuk meg ezt a számot az éves tarifánk összegével. Nem pontos, de a nagyságrendet, az üzlet méretét jól tükröző számot kapunk.

Szóval, könnyen meglehet, hogy végül a drágább olcsóbbnak bizonyul, de erre nem vennék mérget. Persze, sok kérdés merül fel ilyenkor, az alkuszszövetség tegnap azt ígérte, hogy kedden minden kérdésre cégektől független, objektív válaszokat adnak.

Nincs okunk kételkedni, mint ahogy – bármilyen meglepő – azt is fogadjuk el tényként, hogy a szövetség adatai szerint a magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsik több, mint fele, pontosabban 51 százaléka, bónusz 10-es kategóriába sorolt. Ez több mint 907 ezer járműtulajdonost jelent. Megvallom, engem ez a magas szám meglepett. Az nem, hogy rájuk, a „mindig csak befizetőkre” is érvényes a betervezett díjemelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!