Belföld

2013.07.22. 15:32

Alapkamat le, lakáshitel fel

Amikor néhány évvel ezelőtt felvettem a szigorúan forint alapú hitelt (pontosabban a frankhitelből áttáncoltam a forint alapúba), kaptam egy kétezerharminckettőig szóló, alaposan kimunkált, grafikonokkal bőven megspékelt táblázatot arról, mikor éppen mennyivel tartozom majd a banknak.

Házi Péter

Először persze már a kétezerharminckettő számainak látványán is majdnem a földre csücsültem, de talán éppen megszédülésem okán csengenek ma is a fülembe a banki ügyintéző szavai: ezek csak tájékoztató adatok, akkor lesznek valósak, ha a jegybanki alapkamat a következő években nem nő majd.

Azóta eltelt nem is olyan sok esztendő, folyton-folyvást csak arról hallani, hogy az alapkamat így meg úgy csökken. Folyamatosan.

A napokban megint kaptam egy kimutatást a tartozásom állásáról, amelyet összevetettem a korábbival. És ekkor majdnem megint leültem a földre: a folyamatos alapkamatcsökkentéseknek köszönhetően 2015-ben röpke háromszázezer forinttal többel lógok majd a banknak annál, mint amit a hitel felvétele idején becsültek.

Mi lett volna, ha az alapkamat véletlenül nő? Lehet, hogy akkor már egy családi ház árával tartoznék a lakásomra felvett hitelért?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!