Belföld

2012.10.29. 15:12

A Dunántúlon viharossá fokozódik a szél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése az időjárási helyzetről Európa és az ország terültére.

MTI

Várható időjárás az ország területén kedd estig
  

Hétfőn erősen felhős vagy borult lesz az ég, főleg a Dél-Dunántúlon és az Alföldön fordulhat elő kisebb havazás. Hajnaltájt a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, majd kedden napközben a Tiszántúlon is csökken a felhőzet, de nyugat, északnyugat felől ismét felhők érkeznek fölénk, ezért a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Számottevő csapadék nem lesz. Hétfőn az északi, északnyugati szél a Dunántúlon és északkeleten átmenetileg megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Kedden a délnyugatira forduló szél időnként megélénkül.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -5 fok között alakul, de a tartósabban derült, szélcsendes, hófödte helyeken ennél több fokkal is hidegebb idő várható.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3, 8 fok között valószínű.

 


Az időjárási helyzet Európában


A kontinens legnagyobb részén kora téliesre fordult az idő. A sarkvidékről származó hideg levegő elérte a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjét, ezért ott is lényegesen visszaesett a hőmérséklet, a legmagasabb értéke csupán 10, 17 fok között változik. A hideg légtömeg Kelet-, Délkelet-Európa felé tart, előtte meleg levegő áramlik a Fekete-tenger térsége és a Kelet-európai-síkság déli része fölé, ezért a csúcshőmérséklet ott még 18, 25 fok között alakul. A két légtömeget elválasztó hullámzó frontálzóna mentén borult az ég, és sokfelé esik az eső, sőt Európa középső vidékein és a Kárpát-medencében síkvidéken is többfelé havazik, és kora délután csupán 1, 8 fokot mutatnak a hőmérők. A szárazföld leghidegebb területe a Skandináv-félsziget északi része, ott fagypont alatti maximumok jellemzőek.
   
A Kárpát-medence fölé kedd estig már kissé szárazabb és enyhébb léghullámok érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!