Belföld

2012.04.04. 14:35

Sajtófotó Kiállítás: harmincadik alkalommal

Immár harmincadik alkalommal várja az érdeklődőket Magyar Sajtófotó Kiállítás. Az elmúlt évet bemutató tárlatra 307 fotós összesen 8848 képpel pályázott.

feol.hu

2011 képekben

A Magyar Nemzeti Múzeumban május 6-ig látható kiállítás a 2011-es év képi világából válogat. A pályázott 8848 felvételből 2012. január 20. és 22. között öttagú zsűri választotta és díjazta a legjobbakat.

„Személy szerint rám mély benyomást tett minden kategóriában a képek története, a magyar fotósok hatalmas történetmesélő ereje a hírfotótól kezdve a sorozatokig. Nagyra értékelem, hogy kortársaik napi életének minden szegmensébe betekintenek belföldön és külföldön egyaránt.
A fotózás úttörői közül sokan magyarok voltak, munkáik megtalálhatók sok-sok múzeumban és fotótörténeti könyvben. A ma új fotósai lépést tartanak elődeikkel, magasan tartva a fotózás zászlaját minőségi munkájukkal. A magyar hírfotózás szíve maga a pályázat, amely 30 éve meghatározó tényezője a magyar fotóriporteri tevékenységnek, és számomra nagy megtiszteltetés, hogy részese lehettem az évfordulós pályázat zsűrijének - nyilatkozta a zsűri tagja,  Radu Sigheti, a Reuters romániai vezető fotóriportere.

A tárlaton láthatóak az elmúlt év egyik legmegrázóbb hazai eseménye, a West Balkánban történt tragédia képei. A szórakozóhelyen három fiatal lány vesztette az életét a zsúfolásig megtelt helyiségben, az Origo munkatársa, Hajdú D. András fotósorozaton örökítette meg a tragédia utáni döbbenetet.
Megnézhetjük az évszázad legnagyobb esküvőjének képeit, közelről láthatunk illegális aranyásókat, Sopronyi Gyula (szabadúszó)  pedig a frontvonalra visz minket a líbiai harcokat megörökítő fotóval.



Béli Balázzsal (Barikád magazin) bepillanthatunk a Parlamentbe, s megtudtatjuk, mi zajlik a kulisszák mögött, Pályi Zsófia [origo]  pedig vidékre, Hévízre kalauzol bennünket, s megmutatja, milyen egy nyugdíjas Ki mit tud? a zalai fürdővárosban.


Képeken keresztül ismerhetjük meg Böjte Csaba ferences szerzetes árvaházát, az Abonyi Birkózó Club életét, vagy akár azt, miként történik a busák lehalászása a Balatonon.

Portrék ismert sportolókról, közéleti személyekről, művészekről, muzsikusokról, többek között Cseh László olimpiai bajnok úszóról, a nyolcvanéves Várhidi Pálról, az 1954-ben vb-ezüstérmet nyert magyar válogatott tagjáról, Alföldi Róbert színművészről, Fischer Iván karmesterről, Tarr Béla filmrendezőről, Till Attila műsorvezetőről, Schell Judit színművészről és Skinről (Deborah Anne Dyer) a Sziget fesztivál nagyszínpadán. És ez csak ízelítő a látnivalókból...


Harminc év képekben

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének tárlatát először 1982-ben, a Műegyetem R-Klubjában láthatta a nagyközönség,  idén pedig a jubileum kapcsán a Harminc év képekben című tárlat fogja át az elmúlt évtizedeket. A „harminc éves’ válogatás a korszak legjobb sajtófotóin keresztül mutatja be a múltat.

Harminc év nagy idő az ember életében. Egy kiállítás történetében pedig még inkább az - olvasható a kiállítás sajtóanyagában.
Sok minden történt velünk itthon és a nagyvilágban ez idő alatt. Jó és rossz egyaránt. Valószínűleg valamennyien úgy gondoljuk, hogy pontosan fel tudnánk eleveníteni, hogy mi történt például 1983-ban vagy 1986-ban, ami akkor fontos, megrázó, felejthetetlen volt a számunkra. Tisztelet a kivételnek, ez nem így van. Viszont a fotók, a sajtófotók segíthetnek a múltidézésben.
Harminc év a történelem szempontjából csupán egy villanás, de egy ország, és különösen Magyarország esetében jelentős - történelemformáló - időszak. A képek pedig beszédesek, a távlatokból visszatekintve átértékelődnek, talán fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek, de mindenképpen kalandos időutazásra hívnak.

A díjazottak

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Nagydíját Hajdú D. András, az Origo munkatársa kapta A West Balkán tragédia című fotósorozatáért.
A Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat Móricz Simon, a Népszabadság fotósa vehette át.
Az Andre Kertész Díjat szintén Hajdú D. András vehette át A nagybányai Bejrút című fotósorozatáért.
Különdíjak közül a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját Pályi Zsófia, az [origo] fotósa vette át.
A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját Komka Péter, az MTI/MTVA külső munkatársa kapta.
Munkácsy Márton-díj a legjobb kollekcióért díjat vett át Hajdú D. András, az [origo] fotósa.
Az Escher Károly-díjat, a legjobb hírképért Beliczay László (MTI/MTVA) kapta Felmentő ítélet című képéért. 
   

Hír-eseményfotó kategóriában díjat kapott Hajdú D. András [origo]  Elég volt!, Máthé Zoltán (MTI/MTVA) Rendvédők, illetve Fradi-gyász című képéért.
   
Képriport kategóriában díjat vehetett át  Sopronyi Gyula (szabadúszó) Libya, Simonyi Balázs (Magyar Narancs, Unit, Mindennapi.hu) Rehab, valamint Béli Balázs (Barikád magazin) Eközben a Parlamentben című sorozatáért.


   
Emberábrázolás-portré (egyedi) kategóriában Komka Péter (MTI külső munkatárs) Szemben, Fazekas István (HVG) Hoffmann Rózsa, és Veres Viktor (Blikk/ Nemzeti Sport) Várhidi Pál 80 című képéért kapott elismerést.


Portrésorozat kategóriában  díjazták Kallos Beát (MTI külső munkatárs) Laci bácsi, Pályi Zsófiát [origo] Átlagmagyar, és Kovács Tamást (MTI/MTVA) A gyanú árnyéka című sorozatáért.
   
Művészet (egyedi) kategóriában Kecskeméti Dávid (szabadúszó) André Kertész-retrospektív, Reviczky Zsolt (Népszabadság) Sweet Mambo, illetve Hajdú D. András [origo] Extázis című képe miatt kapott elismerést.

Művészet (sorozat) kategóriában díjat vett át Kollányi Péter (MTI/MTVA) A Meggyalázás, Hajdú D. András [origo] Tűz van babám! és Pályi Zsófia [origo] Nyugdíjas Ki mit tud Hévízen című sorozatáért.

Sport (egyedi) kategóriában Csudai Sándor (Magyar Hírlap) Innen szép felállni, Kovács Tamás (MTI/MTVA) Megálló és Szabó Miklós (Nemzeti Sport) Bukfenc című képéért kapott elismerést. A Sport (sorozat) kategória esetében első díjat nem adtak ki, második lett Beliczay László (MTI/MTVA): Dávid és Góliát, valamint Polyák Attila (szabadúszó) Az Abonyi Birkózó Club életéből című sorozata, harmadik lett Végh László (Magyar Nemzet Magazin) Yamakasi! című sorozata.

Természet és Tudomány (egyedi) kategóriában Süveg Áron (szabadúszó) Töltés, Selmeczi Daniel (Red Sea Boats Holidays Kft.) Tánc és Czimbal Gyula (MTI/MTVA) Színes köd című képéért kapott elismerést.

A sorozatok közül Pályi Zsófia [origo] Illegális aranyásók, Móricz Simon (Népszabadság) Homokhátság és Mohai Balázs (MTI külső munkatárs) Busázás a Balatonon című sorozatát díjazták. 


 Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában díjat adtak át Hatlaczki Balázsnak (Hatlaczki Bt.) Hajléktalan fürdő, Stiller Ákosnak (HVG) Cigánysorról a panelbe és Fazekas Istvánnak (HVG) Testcsel és egy kapu című képéért.


A sorozatok készítői közül díjat vehetett át Szigetváry Zsolt (MTI külső munkatárs) Büntetés, Koszticsák Szilárd (MTI/MTVA) Tiltott szépségszalon és Mohai Balázs (MTI külső munkatárs) Ozora című sorozatáért.
   



Bulvár, humor (egyedi vagy sorozat) kategóriában díjat adtak át Reviczky Zsoltnak (Népszabadság) Ásó, kapa, Big Ben, Stiller Ákosnak (HVG) Odanézz, illetve Móricz Simonnak (Népszabadság) Arckeresés című fotójáért.



Szavazzon Ön is!


 A Magyar Sajtófotó Kiállításon minden évben megválasztják a közönségdíjas képet. A tárlat látogatói Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban, és a tárlat további állomásain, többek között Debrecenben a Kölcsey Művelődési Központban és Miskolcon a Miskolci Galériában adhatják le voksukat az általuk legjobbnak ítélt fotóra.


Forrás: www.sajto-foto.hu,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!