Belföld

2012.04.23. 15:41

Egészségügyi ellátási központok alakulnak

A Széll Kálmán Terv 2.0 kiemelt egészségügyi célkitűzései között ellátási centrumok megalakítását írják elő, a gyógyszer-támogatási rendszer kapcsán pedig az úgynevezett spanyol modellt hozzák példaként.

MTI

A kormany.hu oldalon hétfőn közzétett dokumentumban a kiemelt egészségügyi célkitűzések között szerepel a budapesti sürgősségi központok kialakítása, az Országos Pszichiátriai és Addiktológia Központ és az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ létrehozása, valamint a sportegészségügyi ellátórendszer újjászervezése, népegészségügyi szűrőprogramok országos kiterjesztése, továbbá a kórházi gyógyszer- és orvostechnikai eszközök beszerzésének összehangolása.

Az egészségügy átalakításában az a cél, hogy csökkenjenek az ellátórendszer területi egyenlőtlenségei, javuljon az ellátásokhoz való hozzáférés és az ellátórendszer hatékonysága. Mint kiemelték, az egyik legjelentősebb intézkedés a járó- és fekvőbeteg-szakellátás állami kötelezettségének felvállalása. Ehhez az állami egészségszervezési intézményrendszer kialakítása megtörtént, a fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátó egészségügyi intézmények állami tulajdonba vétele folyamatban van.

A kórházi gyógyszer- és orvostechnikai eszközök beszerzésének összehangolásával hatékonyabb és országos szinten transzparens rendszer jön létre, amelyben a beszerzés nagy mennyiségére és a valódi verseny megteremtésére tekintettel jelentős megtakarítások érhetők el. Az intézmények struktúraátalakításának keretében lehetőség adódik az egészségügyi és a szociális ágazatban tervezett fejlesztések összehangolására, az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás megerősítésére, illetve kompetenciáik tisztázására, valamint a sürgősségi ellátás újjászervezésére is.

A gyógyszerkasszát érintő idei intézkedések között kiemelték a terápiás eredményesség alapú finanszírozás bevezetését, ennek értelmében a nagy értékű terápiák esetében az állam nem a klinikai vizsgálatokban elért, hanem a valós hazai körülmények között bizonyított eredmények alapján ad támogatást.

A terv előírja az egyedi méltányosság átalakítását, ugyanis a ritka betegségek körében olyan, átláthatóbb döntéshozatalon alapuló feltételrendszer kialakítása szükséges, amely lehetőséget ad elutasító döntések esetén is az érintettek gyógyszerhez való hozzájutására.

A tervezet szerint a takarékos gyógyszerfelhasználás érdekében a beteg egyes drágább gyári gyógyszerek helyett egyéni igényeinek megfelelő terápiát kapna úgynevezett "magisztrális"- a gyógyszertárban készített - gyógyszer formájában.

A kórházak állami kézbe kerülésével a dokumentum szerint lehetővé válik a fekvő- és járóbeteg-gyógyszerellátás harmonizálása. A 2013. évet érintő hosszú távú intézkedések között kiemelték még az e-recept, valamint az új terápiás felülvizsgálati rend bevezetését. Utóbbi értelmében szükség van arra, hogy a kiemelt és emelt, valamint normatív támogatású gyógyszerrendelésnél folyamatosan felülvizsgálják a hatékonyságot, és ennek alapján kizárják a nem hatékony terápiák támogatását.

A terv kilátásba helyezi azt is, hogy a gyógyszerkassza betartása érdekében felmerülhet a gyógyszergyártói sávos befizetési rend felülvizsgálata. Megjegyezték, hogy a 2012. és 2013. évre a hiánycél tartását biztosító intézkedések kidolgozását előíró kormányhatározathoz szükséges a gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálata. Példaként hozták fel az úgynevezett spanyol modell bevezetését, amely szerint kötelezően csökkentenék azoknak a generikus változattal nem rendelkező, originális készítményeknek az árát, amelyek legalább tíz éve forgalomban vannak Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!