Belföld

2012.04.12. 08:29

A Jobbik nem szavazza meg az országgyűlési törvényt

A Jobbik a végszavazáson többek közt azért nem támogatja a törvényjavaslatot, mert az nem nyújt lehetőséget a képviselők elszámoltatására politikailag (visszahívhatósággal) és gazdaságilag (végkielégítés helyett vagyonosodási vizsgálattal, illetve a hamis vagyonnyilatkozat szankcionálásával) - rögzítette Novák Előd.

MTI

Bár jobbikos képviselők támogatásával szavazta meg kedden a parlament a fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött, kétharmados többséget igénylő módosító indítványát - amelynek értelmében más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért egyes tevékenységek kivételével nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól - az ellenzéki párt a jogszabályjavaslat zárószavazásán nemmel voksol majd. Novák Előd, a Jobbik alelnöke ezt csütörtökön közölte az MTI-vel, bírálva a kormánypárti frakciószövetség kisebbik tagját.

Mint írta, szerintük a KDNP történetének morális mélypontja, hogy kizárólag a saját javadalmazásuk ügyében voltak képesek ultimátumot megfogalmazni a Fidesznek. "A Hit Gyülekezete nevű cionista bizniszszekta történelmi egyházak közé emelése ellen vagy Alföldi Róbert leváltásáért elvárható lett volna a KDNP határozott fellépése, azonban ezzel Semjén Zsolt pártja csak egyetlen követelésük esetén élt: több pénzt a képviselőknek!" - fogalmazott. Hozzátette, "a nemzeti ellenzék" üdvözli az álláshalmozás tiltását, bár sajnálja, hogy 2014-ig továbbra is csak a Jobbikban kizárt a "politikusbűnözés törvényesített formáinak e fajtája", miként a mentelmi jog is, melyet az Országgyűlésről szóló törvény a jövőben nemcsak képviselőknek, hanem kisebbségi szószólóknak is biztosít.

A Jobbik a végszavazáson többek közt azért nem támogatja a törvényjavaslatot, mert az nem nyújt lehetőséget a képviselők elszámoltatására politikailag (visszahívhatósággal) és gazdaságilag (végkielégítés helyett vagyonosodási vizsgálattal, illetve a hamis vagyonnyilatkozat szankcionálásával) - rögzítette Novák Előd. Az Országgyűlés kedden döntött arról, hogy más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól. A fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványát 253 igen szavazattal, 47 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A kétharmados többséget igénylő javaslat megosztotta a kormányoldalt is: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége - 30 képviselő - az ellen szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a módosító javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!