Belföld

2012.03.05. 16:27

Az ügyvédségnél vizsgálódik az ombudsman

Ombudsmani vizsgálat indult az ügyvédségnél - jelentette be Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa Budapesten hétfőn azon a sajtótájékoztatón, melyet Rétvári Bencével, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárával, Bánáti Jánossal, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével és Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével közösen tartott.

MTI

Más-más hangsúlyokkal, de minden felszólaló az ügyvédség állam, illetve a jogaikat kereső állampolgárok közti sajátos közvetítő helyzetére hívta fel a figyelmet.

Szabó Máté azt emelte ki, hogy esetenként az állammal szemben ellentétes jogokat megjelenítő, érdekeket érvényesítő, "vitatkozó" hivatás az ügyvédeké, mint amilyen esetenként az igazságszolgáltatás is lehet, ha független. Ugyanakkor "az ügyvédek sem mind Grál-lovagok", ezért időnként tőlük is meg kell védeni ügyfeleiket. Az ügyvédi kamara feladata a terület érdekvédelme mellett az öntisztulás, a revízió elvégzése is.

Az ombudsman jelezte, hogy a féléves projekt egyik kiemelt feladata lesz a védelemhez fűződő jogok büntetés-végrehajtás területén belüli érvényesülésének vizsgálata.

Ugyanakkor a biztos vizsgálata kiterjed olyan, az ügyvéd és megbízója közti kiegyensúlyozott viszony kérdésére, illetve olyan problémás kérdésekre, mint például az ügyvédi letétek, biztosítás, vagy az ügyvédekkel szemben benyújtott panaszok kamarai kezelésének, és a fegyelmi ügyeknek a kezelés.

Szabó Máté hozzátette: a vizsgálat feladatai közé tartozik a közelmúltban sietve megalkotott jogszabályok alkotmányos, jogállami kritériumok alapján történő áttekintése is.

Ezzel kapcsolatban Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredménye "nem marad pusztába kiáltott szó", meg fog jelenni a jogalkotásban.

Az államtitkár megjegyezte: pereskedő, jogi kultúrájában ügyvédközpontú nemzet a magyar. Az állammal szemben valakinek az igényeket képviselő ügyvédeket sem előny, sem hátrány nem érheti e tevékenységük miatt. A jogi környezet alakításában is ügyelni kell arra, hogy a garanciák megőrzése mellett gátat szabjanak a joggal való visszaélésnek, a fegyveregyenlőség elve alapján azonos lehetőségekkel kell bírnia az egyéni és a közösségi érdekek képviseletének. Fontos az ügyfelek védelme. Az ombudsmani vizsgálat célja az ügyvéd és ügyfél közti bizalmi viszony átvilágítása, annak érdekében, hogy az megerősödjék, az ügyvédek ne csak az ügyet, de az ügyfelet is szolgálják.

Bánáti János is üdvözölte az ügyvédség függetlenségét és az állampolgári jogok védelmét egyaránt erősítő ombudsmani vizsgálatot.

Hangsúlyozta, hogy az egyéni alapjogok védelme szempontjából kiemelt fontossággal bír az ügyvédi védelemhez és a képviselethez való hozzáférés, az ügyvédek félelem- és befolyásmentes működése. Amikor az ügyvédek szót emelnek a rájuk vonatkozó szabályozás egyes kérdéseiben, nem csak hivatásukat, de az emberek jogait is védelmezik. Az ügyvédség egyik fontos hivatása, hogy legalább bizonyos mértékig ellensúlyozza az állam és szerveinek óriási túlhatalmát az egyénnel szemben, erre pedig csak akkor lehet esélye, ha független.

A kamarai funkciókra térve az elnök kifejtette, az ügyfelek panaszainak kivizsgálása elsődlegesen ennek a testületnek a hatáskörébe tartozik, és végső eszközként rendelkezésre áll a kamarai döntés bírói felülvizsgálatának lehetősége. Az egész ügyvédség érdeke, hogy az ügyvédi szabályszegések ne maradjanak következmények nélkül, mert az ilyesmi az egész karra vetne árnyékot - mondta Bánáti János.

Kádár András Kristóf azt emelte ki, hogy az ügyvédek ügyfeleik irányában magánjogi szereplők, másfelől állami feladatokat is ellátnak, amikor az eljárások tisztaságát igyekeznek biztosítani. Ennek szükségességét nyilvánvalóvá teszik az utóbbi évek justizmordjai, vádlott sérelmére elkövetett súlyos bírói tévedései.

A büntetőeljárások során különösen nehéz helyzetben vannak azok, akik nem tudnak "a piacról" ügyvédet választani, és így kirendelt ügyvéd jár el védelmükben, akiknek a munkáját viszont sokan bírálják, márpedig ezekben az esetekben az eljárás korrektsége nagy mértékben attól függ, az állam mennyire tesz eleget annak a kötelezettségének, hogy megfelelő színvonalú jogi képviseletet biztosítson a meggyanúsított, megvádolt személynek - mondta a civil jogvédő.

A kirendelt védők megjelenési fegyelme meglehetősen alacsony, egyes vizsgálatok szerint voltak olyan megyék, ahol az első gyanúsítotti kihallgatások 96 százaléka a kirendelt védő távollétében zajlott. Ezzel összefüggésben a civil jogvédő elmondta, hogy kutatások szerint egyes nyomozóhatóságok "kedvenc" védőkkel dolgoznak. A rendőrség egy-egy ilyen "házi ügyvédje" egy év alatt akár 400 kirendelést is kaphat, és ha praxisa nagy mértékben erre épül, a rendőrségtől mint kirendelő hatóságtól függő helyzetbe kerülhet. Mindez nem elszigetelt jelenség, hanem rendszerszintű probléma.

"A büntető igazságszolgáltatás egy olyan háromlábú szék, amely a vád, a védelem és az ítélkezés egyensúlyán nyugszik, és ha bármelyik lábát elkezdjük fűrészelni, könnyen felborulhat az egész" - fogalmazott a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Rétvári Bence kérdésére válaszolva, elmondta: fegyelmi eljárás indult a felelősség kiderítésére annak kapcsán, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének az ügyvédi eskü január 1-jei megváltozása kapcsán a tárca vezetőjéhez intézett levele miként kallódhatott el. Ez már csak azért is elfogadhatatlan, mert a kamara stratégiai partnere az igazságügyi minisztériumnak - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!