Belföld

2012.01.17. 18:46

Megvonhatná a bizalmat a nép

Az MSZP azt kezdeményezi, az alaptörvény tegye lehetővé, hogy az emberek népszavazással vonják meg bizalmukat a köztársasági elnöktől.

MTI

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető kedden sajtótájékoztatón elmondta: ennek érdekében alkotmánymódosító javaslatot nyújt be a parlamentnek. Az indítvány alapján ha az eredményes népszavazás kimondja, hogy az államfő méltatlan a tisztségére, a parlamentnek - vita nélkül - meg kell őt fosztania a hivatalától.
   
Az MSZP elnöke úgy indokolt: az utóbbi időben több aggály vetődött fel azzal kapcsolatban, hogy Schmitt Pál méltó-e a köztársasági elnöki tisztségre. Mesterházy Attila hozzátette, ezekben az esetekben "nem elég a kormány védelme", az embereknek lehetőséget kell kapniuk arra, hogy megítéljék például az államfő plágiumgyanús doktori disszertációjának ügyét, és kinyilváníthassák akaratukat.
   
A törvényjavaslat indoklása szerint az alaptörvény nem teszi lehetővé népszavazás kiírását az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi kérdésekben. Az MSZP-s előterjesztés ez alól tenne kivételt, megengedve, hogy referendum írja elő a parlamentnek az államfő elmozdítását. Az indítvány értelmében a hivatalától méltatlanság miatt megfosztott köztársasági elnököt nem illetnék meg a korábbi államfőknek járó juttatások.
   
A hvg.hu múlt szerdán arról számolt be, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele.
   
A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította, hogy az államfőt plágium elkövetésével vádolták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!