Belföld

2011.11.30. 16:16

Helyesírási hiba miatt mától él a 2012-es adók egy része?

Az LMP szerint egy elírási hiba miatt január 1-je helyett már november 30-án, szerdán életbe lépett több adószabály, köztük a baleseti adóra és a chipsadóra vonatkozók - mondta Vágó Gábor. Az ellenzéki politikus két társával együtt törvényjavaslatot nyújtott be az ügyben.

MTI

Vágó Gábor azt mondta, mivel a kormány nem vette figyelembe, hogy a törvényalkotás egy "veszélyes üzem", hiba került a rendszerbe: más szöveggel fogadott el a parlament egy törvényt, mint amivel az a Magyar Közlönyben később megjelent. Az eredetiben egyes paragrafusok között kötőjel, a publikált szövegben viszont egy vessző szerepel, ami miatt - Vágó Gábor véleménye szerint - egy hónappal korábban lépett életbe több rész, így a baleseti adóra, a chipsadóra, valamint helyi adókra és illetékekre vonatkozó rendelkezések is.

A képviselő bemutatta a köztársasági elnök által aláírt szöveget, amelyik alapján az egyes adótörvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvényben a 154. paragrafus 3. bekezdését a 196 paragrafussal kötőjel köti össze. Vágó Gábor magyarázata szerint így a két paragrafus közé eső szabályok, a szövegnek megfelelően csak január 1-jén lépnének életbe. A Magyar Közlönyben viszont vessző választja el ezt a két paragrafust.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy a hiba miatt a két nevesített paragrafus közé eső részek már november 30-án hatályba léptek. Éppen ezért szerdán két képviselőtársával, Szilágyi Péterrel és Scheiring Gáborral olyan javaslatot nyújtottak be a parlamentnek, amelyik alapján, a parlament eredeti döntésének megfelelően, január 1-jére tolnák ki az életbe léptetések kezdetét.

A hiba kapcsán az MSZP is közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: „Schmitt Pál köztársasági elnök példátlan módon megváltoztatta az Országgyűlés döntését, átvette a törvényalkotó szerepkörét" - írja az Index.

A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó tájékoztatása szerint van jogi lehetőség az elektronikus tájékoztatás javítására, vagyis a hiba folytán egyetlen érintett rendelkezés sem lép hatályba 2012. január 1-je előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!