Belföld

2011.07.05. 10:15

UD Zrt.-ügy - Iratismertetéssel folytatódott a per, lejátszották a videofelvételeket

Iratismertetéssel folytatódott az UD Zrt.-ügyben megvádolt egykori két szocialista politikusnak, Szilvásy György volt titokminiszternek és Tóth Károlynak, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága volt alelnökének büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden.

MTI

Az ügyészség szerint 2008-ban a két akkori kormánypárti politikus a parlament nemzetbiztonsági bizottságában telefonbeszélgetések leiratát osztotta ki azért, hogy lejárasson két akkori ellenzéki politikust. 
A keddi tárgyalásra tanúként idézte a bíróság a jelenleg kémkedés gyanújával őrizetben lévő Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját, akinek az elővezetése azonban nem történt meg. (Egy másik bíróság várhatóan délután dönt Laborc ügyében a kényszerintézkedésről.)
A PKKB a délelőtti órákban a kémkedési ügyben szintén meggyanúsított, ám az őrizetből hétfőn szabadlábra helyezett Szilvásy, továbbá Tóth Károly jelenlétében lejátszotta azokat a videofelvételeket, amelyek az UD Zrt.-üggyel összefüggésben 2008 szeptemberében tartott két fideszes sajtótájékoztatót rögzítik. 
A büntetőperben kedd délután várhatóan Dávid Ibolya volt MDF-elnök tesz vádlotti vallomást a PKKB-n. Dávid Ibolyát és volt párttársát, Herényi Károlyt az ügyészség azzal vádolja, hogy ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.
A vád mind a négy politikus ellen személyes adattal visszaélés, továbbá Dávid Ibolyánál még kényszerítés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!