Belföld

2011.07.01. 05:54

Semjén a Kínával való kapcsolatról és az emberi jogokról

Semjén Zsolt szerint akkor tudunk Kínával emberi jogi szempontból érdemi párbeszédet folytatni, ha komoly kapcsolataink vannak; a miniszterelnök-helyettes erről pénteken, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában beszélt, kérdésre válaszolva.

MTI

Semjén Zsolt az elmúlt hét külpolitikai vonatkozásait, a kínai kormányfő látogatását és a Reagan-szobor avatását összegezve úgy fogalmazott: az emberi jogok melletti elkötelezettség, és az, hogy ebben nincs megalkuvás, ténykérdés, főként Magyarország számára. Ugyanakkor - tette hozzá - a világpolitikai realitásokat és a magyar nemzeti érdeket egyaránt figyelembe kell venni.
"Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy Kínával üzleteljen, mert aki nem üzletel Kínával, az nincs a világgazdaság színpadán" - emelte ki Semjén Zsolt, hangsúlyozva: magyar emberek százainak, ezreinek a munkahelyéről van szó. E téren nem várható el több Magyarországtól, mint amit az Egyesült Államok, Franciaország vagy Nagy-Britannia megtesz. Akkor tudunk Kínával emberi jogi szempontból érdemi párbeszédet folytatni, ha komoly kapcsolataink vannak - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.
Felidézte, hogy amikor tavaly augusztusban Pekingben járt, ragaszkodott ahhoz, hogy a Rómához hű katolikus egyház szentmiséjére el tudjon menni, és a kínai miniszterelnök előtt szóba hozta a kínai katolikus egyház helyzetét és a tibeti kérdést. Kína területi integritását minden körülmények között el kell ismerni, Tibet kérdésében az autonómia a járható út, erről folytattak megbeszéléseket - jegyezte meg.     A kínai-magyar emberi jogi párbeszédben akkor érhetők el eredmények, ha a kölcsönös érdekek alapján jó a magyar-kínai kapcsolat - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.
Mint mondta, együtt megvalósítható a gazdasági és a nemzeti érdek figyelembe vétele és az emberi jogokhoz való ragaszkodás. A volt amerikai elnök, Ronald Reagan is ezt tette, legyőzte a Szovjetuniót, de mindvégig párbeszédet folytatott Gorbacsovval - emelte ki Semjén Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!