Belföld

2011.07.25. 05:14

Azok az édes örömök

Dunaújváros - Azok az édes házi lekvárok, befőttek... A befőzési szezon derekánál tartunk, az őszibarack java elkezdett érni. Most érdemes cukrot venni (ha eddig nem tették meg), mert véget ér az akció!

Körmendi Erzsébet

Nincs is annál kellemesebb érzés télvíz idején,  amikor kint tombolnak a fagyok, mint beleszagolni  a csodásan illatozó sárgabaracklekvárral teli üvegbe, és  a meleg konyhában megkenni a frissen kisült palacsintát a mámorítóan édes és gyümölcsös lekvárral. Természetesen saját készítésűvel.

Aki e sorok olvasása közben kapott kedvet a lekvárfőzéshez, azt el kell keserítenünk, mert leáldozott a sárgabarack szezonja, legfeljebb a későn érő fajtából találnak a piacon - drágábban, mint hetekkel ezelőtt. De sebaj! Őszibarackból is nagyon kiváló dzsemet, gyümölcsízt készíthetnek! Illetve a barackbefőtt sem utolsó... De gyorsan cselekedjenek, mert a Vidékfejlesztési Minisztérium  felfüggesztette a stratégiai cukorkészlet értékesítését. Visszatérhetnek a régi cukorárak...

Azt gondolják elhanyagolható tényező az utóbbi, mármint a jófajta pálinka-alapanyag? Tévednek. Falusi házak árnyas fái alatt korábban  is sorakoztak a  hordók, érett a cefre, amiből azután jófajta pálinka lett a főzdékben. Vagy éppen otthon - titokban. Idén nyáron viszont már nincs mit takargatni, otthon is nyugodtan nekiláthatnak a pálinkafőzésnek.

A legóvatosabb becslés szerint is 30-40 ezer "kisüst", vagyis legfeljebb tízhektoliteres feltöltőmennyiséget befogadó készülék lehet a hazai portákon. A technikai színvonal igen változatos: a kuktából és műanyag lepárlócsőből buherált konyhai apparáttól kezdve a milliós értékű, szagtalanul üzemelő, fa-, villany-, esetleg gázüzemű osztrák, szlovén vagy olasz berendezésekig mindenféle megoldás előfordul. Sőt, az áruházak nyár eleje óta kínálnak méretben és árban   különböző főzőket.


 
Szadeczkiné Rédl Julianna Baracson a  múlt héten főzte be a télire való baracklekvárt.
- Leforrázom, lehúzom a héját, és kimagozom, utána a gyümölcs húsát főzöm fel cukorral - magyarázza a technológiát. - A boltban vásárolható fixáló porral készítem a dzsemet, a tasakon lévő leírás szerint. A lekvárt viszont simán cukorral főzöm egy-másfél órát, majd kitöltöm üvegekbe, szalicilt szórok a tetejére, és száraz dunsztba rakom néhány napra, amíg kihűl. A tizenöt literes lábashoz egy teáskanálnyi citromsavat is teszek főzés közben, mert így nem barnul be a lekvár.

Szadeczkiné cseresznyéből, meggyből, szilvából, őszibarackból főz lekvárt, és a legtöbb gyümölcsből befőttet is eltesz. A baracsi asszony szerencsés, mert saját fáján megterem a gyümölcs.

A városiak zöme viszont a piacon vagy termesztőtelepeken vásárolhatja meg az alapanyagot. Az egyik kiváló beszerzési forrás  a Nagyvenyim és Dunaújváros között elterülő hatalmas gyümölcsös, amelyet Árva Sándor Csaba telepített 2000-ben.

- Az időjárás az idén kedvezett nekünk, mert sok volt a napfény - mondja. - Nekem sárgabarackfám kevés van, viszont bőséges a termés. Cseresznye kevesebb volt, mint szokott, a  meggy közepesen termett, az őszibarack inkább jónak mondható.
 
Javasoljuk azoknak, akik kedvet kaptak a befőzéshez: most vegyék  a cukrot, amíg akciósan kapható! A magas cukorárak letörése érdekében a vidékfejlesztési miniszter májusban döntött arról, hogy az állami tartalékból kétmillió kilogramm cukrot értékesítenek. A piaci folyamatok időközben kedvező fordulatot vettek, a boltok, bevásárlóközpontok ugyanis meglepően jól reagáltak a tervezett lépésre: maguktól csökkentették a cukor árát. Olcsót szinte minden nagyobb üzletben lehetett kapni, viszont nem ugyanazt a fajtát árazták le mindenhol, így a minőségben jelentős eltérések vannak.  Ugyanez igaz az árra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!