Belföld

2011.05.20. 10:51

Századvég: többszörös Fidesz-fölény a biztos szavazóknál

Többszörös Fidesz-fölényt mért a biztos szavazók körében a Századvég Alapítvány az MTI-nek pénteken megküldött tájékoztatása szerint.

MTI

A Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a politikai térkép szerkezetében, erőviszonyaiban lényegi változás nem érzékelhető, hiszen a biztos szavazó pártválasztók körében még mindig jelentős, többszörös a kormánypártok fölénye - írták.
A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős, több mint 2,7-szeres a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest: a kormányzó pártok 57 százalékon, a szocialisták 21 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 13 százaléka adná voksát a Jobbikra, 6 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.
Májusban a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. Ez a részvételi hajlandóság csaknem azonos az idei év márciusában és a tavalyi év záró időszakában mért adatokkal.
 Mint írták, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 37 százaléka tartozik ebbe a körbe.
A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 35 százalék. Ez kismértékű, statisztikai hibahatáron belüli csökkenést jelent a március végi állapothoz képest. Az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát, amely jelenleg 12 százalék.
Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 5, a Jobbikot 9 százaléka támogatja. A rájuk jellemző pártpreferencia-változás mértéke egyelőre nem haladja meg a statisztika hibahatárt.
 A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatással május 12. és 18. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.
 Egy hete az Ipsos azt közölte, hogy a biztos pártválasztók közül a korábbi 54 százalék helyett 48 százalék szavazna a Fideszre, miközben az MSZP-t a korábbi 20 százalék helyett most 25 százalék választaná. A Jobbik tábora 17 százalékról 15 százalékra, az LMP-é 5 százalékról 7 százalékra változott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!