Belföld

2011.05.17. 13:58

MSZP: akadályozzák meg a kórházbezárásokat!mszp_korhazbezarasrol

Az MSZP felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy valljon színt, tudott-e a kormánynak a főváros egészségügyi intézményeit illető terveiről. Horváth Csaba, a szocialista párt fővárosi elnöke keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: azt várja a főváros vezetőitől és a fideszes kerületi polgármesterektől, hogy akadályozzák meg a kórházbezárásokat.

MTI

Horváth Csaba elmondta: az elmúlt hetekben, hónapokban számos egészségügyi koncepció jelent meg a kormányzat részéről, egy másfél hete kiszivárgott, nem valódinak titulált javaslat pedig a politikus értelmezése szerint a fővárosi kórházak felének bezárását jelentené. Mint fogalmazott: az így felszabaduló ingatlanok "más fontos hasznosítását" nem tudja támogatni. A budapesti pártelnök emlékeztetett: az elmúlt nyolc évben 30-40 milliárd forint értékű fejlesztés volt az egészségügyben.
Az MSZP fővárosi frakcióvezetője feltette a kérdést, hogy a városvezetés hogyan garantálná az egészségügy javulását, ha először szervezeti, majd strukturális átalakítást hajt végre. Horváth Csaba ezt a legnagyobb szakmaiatlanságnak nevezte. A politikus szerint Tarlós István főpolgármester vagy nem ismeri ezt az anyagot, és alkalmatlan a feladatára, vagy pedig "asszisztál és hülyének néz".
Felvetette azt is, hogy ha a városvezető tudott a tervről, akkor a budapestiek legsúlyosabb veszteségét támogatta. Ha nem ismerte az abban foglaltakat, akkor el kell gondolkodnia, valóban ő-e a főpolgármester, vagy "egy főispán, aki végrehajtja a város felszámolását".
Horváth Csaba felszólította a városvezetést, hogy fejezze be a kórházigazgatók leváltását, a fővárosi egészségügy szétverését, és a polgárokat szolgálja.
Havas Szófia, a főváros egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke arról számolt be: tudomása szerint a fővárosi ingatlaneladásokból származó bevétel veszteséges ellátókhoz jutna, például az Állami Egészségügyi Központhoz, a Semmelweis Egyetemhez, valamint a Rókus Kórház négymilliárd forintos jelzálogát is ebből finanszíroznák. Kifejtette: nemcsak elherdálnák a fővárosi vagyont, hanem a kapcsolódó Országos Egészségbiztosítási Pénztár-finanszírozást is nem fővárosi fenntartású intézmények működtetésére szánnák. Ezzel a fővárosi betegek egészséghez való alkotmányos alapjoga is sérülne - tette hozzá.
A szocialista egészségpolitikus arról is beszélt, hogy jelenleg 70 milliárd forint értékű üres egészségügyi ingatlan van, de a jelen ingatlanpiaci körülmények között azokat sem lehet eladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!