Belföld

2011.05.02. 05:04

Gumibot, pufajka kerestetik egy 56-os állandó kiállításhoz Békéscsabán

Az 1956-os forradalom relikviáiból nyílik októberben kiállítás Békéscsabán, ehhez keres többi között pufajkát, gumibotot és más, a korhoz köthető, jellemző tárgyakat az állandó bemutatót szervező, anyagát összeállító Fekete Pál, a város díszpolgára.

MTI

 A 80-as éveit taposó tanár az MTI-nek elmondta, hogy annak idején a Békés megyei Forradalmi Bizottság elnökeként maga is részese volt a történéseknek, amiért életfogytiglani fegyházra ítélték. 1963-ban szabadult, ami után évtizedekig segédmunkásként tartotta el a családját, Békés megyéből ki volt tiltva és 1988-ban ácsként vonult nyugdíjba.
Magánerőből látott hozzá a leendő kiállításhoz szükséges, egykoron használt különféle eszközök felkutatásához, amelyeket jelenleg szegedi otthonában tárol. A tárgyak egy részét önkéntes adakozók ajánlották fel. Így például a közelmúltban elküldtek részére egy eredeti ÁVH-s bőrkabátot, egy, az 50-60-as években rendszeresített rabruhát és egy komplett munkásőröltözéket, vörös csillaggal díszített sapkával.
A ma is aktív hajdani forradalmár most sok egyéb mellett hajdani smasszeröltözékre, magyar és orosz katonai egyenruhákra "vadászik" és moszkvai levelezés útján remény van rá, hogy egy valódi KGB-s tiszti, illetve a szovjet harckocsizók által viselt fekete egyenruhával is kiegészítse a kollekciót. Ezen eszközök mellett a bemutatón például Molotov-koktélt is kiállítanak - ilyen, benzinnel töltött, ronggyal bedugaszolt, majd meggyújtott palackokat dobtak annak idején a pesti fiatalok a szovjet tankokra. 
 A történelemszakos nyugdíjas tanár a letűnt kor jobb megismerésére a Gulág térképeit, az 50-es évek hazai kényszermunkatáborainak dokumentumait is összegyűjtötte, de meg lehet majd szemlélni a második világháború után még 107 helyen álló országzászló, a Rákosi emberei által 1948-ban szétdúlt emlékhelyek egyik-másikjáról megmaradt fotókat. Külön helységben a magyar történelemben szerepet játszó híres várak makettjeit is kiállítja Fekete Pál, amelyeket - elmondása szerint - otthoni asztalosműhelyében éveken át maga készített, köztük például Szigetvár kicsinyített mását, abból az időből, amikor Zrínyi Miklós vívta halálos küzdelmét a törökkel.
Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Fekete Pál magángyűjteménye és állandó történelmi kiállítása részére a város külön helyet biztosít. E célra az 500 millió forintból, EU-s támogatással a közelmúltban felújított Irinyi utcai általános iskola egyik melléképületét ajánlották fel; a két teremből álló 100 négyzetméternyi épület lehet Fekete Pál jóvoltából a megye legújabb múzeuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!