Belföld

2011.05.20. 10:33

Az ügyészség visszaküldené a börtönbe Gált és Hunvaldot

Az ügyészség megfellebbezte a Gál György és Hunvald György előzetes letartóztatásának megszüntetéséről hozott bírósági végzést.

MTI

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt Gál György és társai ellen a Központi Nyomozó Főügyészség vádemelése folytán 2010. november 9-e óta a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyben a Fővárosi Bíróság 2011. május 13-án megszüntette Gál György elsőrendű és Hunvald György másodrendű vádlott előzetes letartóztatását, egyben az elsőrendű vádlott esetében házi őrizetet, míg a másodrendű vádlott vonatkozásában lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el - emlékeztetett az MTI-nek megküldött közleményében pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség.
A tájékoztatás szerint a végzést a főügyészség május 16-án kapta meg, amely ellen csütörtökön - az indokolásra is kiterjedő - fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Bíróságon.
A Központi Nyomozó Főügyészség álláspontja szerint a vádirat nem szenved olyan hiányosságban, amely pontosításra vagy pótlásra szorul, így az ügyészség - szemben a bíróság azon megállapításával, hogy a vádirati tényállás inkább a bűnszövetségi minősítésre utal - továbbra is megállapíthatónak látja a bűnszervezeti minősítést.
A főügyészség már a Fővárosi Bíróság áprilisi felhívása után kifejtette mindezt, mint ahogy - a vonatkozó jogszabályok, az Alkotmánybíróság határozata és a bírói gyakorlat alapján - arra is utalt, hogy a bíróság az ügyészt nem hívhatja fel a vádmódosításra, így a vádkiegészítésére, a vádirati tényállás pontosítására, a vádkiterjesztésére és a vád megváltoztatására - áll a közleményben.
Azért is kifogásolta a fellebbezésében az ügyészség a bíróság végzésének okfejtését, mivel a vád ugyanaz, mint korábban, amikor a bíróság e vádirat alapján megállapíthatónak látta a bűnszervezetben történt elkövetést, és az érintett vádlottak előzetes letartóztatását erre tekintettel fenntartotta. Az éppen csak megkezdett bizonyítási folyamat eredménye pedig az eljárás jelen szakaszában - a bíróság által is deklaráltan - nem lehet mérlegelés tárgya az ügyészség álláspontja szerint.
A kényszerintézkedés feltételeinek fennállását az aktuális körülmények figyelembevételével kell mérlegelni, amelynek során nem értékelheti a bíróság, hogy az említett feltételek egy későbbi időpontban fennállnak-e majd vagy sem. Egyebekben - a halmazati szabályok alapján - akkor is 15 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett súlyos bűncselekményekről lenne szó, ha a cselekményeket az érintettek bűnszövetségben és nem bűnszervezetben követték volna el - áll a közleményben, amelyet Keresztes Imre főügyész írt alá.
Egy hete szüntette meg az erzsébetvárosi ingatlanügyben megvádolt Hunvald György volt MSZP-s polgármester és Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság. A volt polgármester két év három hónapot, a volt bizottsági elnök két év hat hónapot töltött előzetes letartóztatásban.
A Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök, Hunvald György volt szocialista polgármester és társai ellen folyó büntetőper júniusban folytatódik, a tervek szerint a vádlottak meghallgatása abban a hónapban befejeződhet.
Az eljárás adatai szerint Gál György elsőrendű vádlott a VII. kerületi önkormányzatnak összesen 603 millió forint kárt okozott, és 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg. A vád szerint az ügyletsorozatban szereplő 17 ingatlanból 16 után Gál György 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.
A büntetőper másodrendű vádlottját, a volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert sok száz milliós ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!