Belföld

2011.05.23. 14:52

Általános önkormányzati ebadót vezetnének be, emelnék az állatvédelmi bírságot

Önkormányzati ebadó bevezetését, a kölyökkutyák kikötésének tiltását, az állatvédelmi bírság drasztikus emelését, a kutyák fülkorrekciós műtéteinek betiltását, valamint a veszélyesnek minősített ebek nem fajta, hanem viselkedés szerinti meghatározását tartalmazza egyebek mellett az állatvédelmi törvény, illetve az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának hétfőn nyilvánosságra hozott tervezete.

MTI

A javaslat szerint - amely a kormany.hu oldalon elérhető - a jövőben az önkormányzatok évenkénti ebösszeírást végeznek. Mivel azonban az ebrendészet állami feladat, annak átruházása mellé forrást is kell biztosítani, ezért - a felelős állattartásra való nevelés, az állatok megbecsülésének javítása mellett - ezt célt is szolgálja az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése.
Mentesülnének a díjfizetés alól azon gazdák, akik ivartalaníttatják és chippel látják el a kutyájukat, illetve háztartásonként egy eb után kérelmezhető az önkormányzatnál a fizetési kötelezettség alóli felmentés. A menhelyről hazavitt kutyák után sem kell hozzájárulást fizetni, ez  az örökbefogadás gyakoribbá válását eredményezheti - olvasható a tervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!