Belföld

2011.04.15. 11:36

EU-elnökség - Réthelyi: össztársadalmi feladat a népegészségügy

A népegészségügy össztársadalmi feladat, nagy hangsúlyt kell helyezni az egészséges életmód ösztönzésére, a betegségek korai felismerésére - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken Budapesten.

MTI

Az uniós tagállamok egészségügyi bizottságai elnökeinek tanácskozásán az Országházban tartott beszédében a miniszter kiemelte: fontos cél a felnövekvő nemzedékek védelme, nevelése, hogy felnőttként is kevesebb alkalommal vegyék igénybe az egészségügyi ellátást. Ugyanakkor a felnőtteket is ösztönözni kell az egészségesebb életmód kialakítására - tette hozzá.

A tárcavezető közölte: a magyar kormány által kidolgozott Semmelweis-tervben kulcsterület a dohányzás visszaszorítása, a sport népszerűsítése és a mentális egészség megőrzése, fejlesztése.

Mint mondta, a gazdasági válság több súlyos problémát hozott a felszínre: a tagállamoknak szembe kell nézniük az elöregedő népességnek, az egészségügyi ellátás finanszírozásának és a nem fertőző, krónikus betegségeknek - például a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek vagy a cukorbetegségnek - a kihívásaival.

Úgy látja, a népegészségügy hatékonyabbá tételéhez erős társadalmi összefogás kell, mert ez európai közügy.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a tagállamok gazdasági helyzete eltérő ugyan, de hasonló gondokkal küzdenek, például az elöregedő népesség, a betegek egyre növekvő elvárásainak problémájával. Uniós megoldást kell találni a ritka betegségek, járványok kockázatkezelésére és arra a kihívásra, amely szerint az egészségügyben dolgozók migrációját illetően a szabad munkaerő-áramlás elve ütközik az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés elvével.

Az egészségügyre nemcsak költségigényes területként kell tekinteni, hanem tudomásul kell venni, hogy aktívan hozzájárul ahhoz, hogy Európa versenyképesebb legyen - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

John Dalli egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztos arról beszélt, hogy nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a betegségek megelőzésére. Mint kifejtette, az unióban a gyermekek 20 százaléka túlsúlyos, meg kell akadályozni, hogy felnőve cukorbetegek vagy szívbetegek legyenek. 

A dohányzás visszaszorítása ugyancsak nagy kihívás, erősíteni kell az uniós szabályozást, amelybe új dohánytermékeket - például a nikotinos cukorkákat - is be kell vonni, és több figyelmeztetést kell feltüntetni a dohányzás következményeiről a cigarettásdobozokon - mondta.

A találkozó alkalmával tartott sajtótájékoztatón John Dalli kijelentette, hogy Magyarországnak a dohányzás visszaszorítására tett törekvései jó irányba tett lépések. Szócska Miklós hozzátette: több tagállamnak egyértelműen kedvező tapasztalatai vannak a dohányzás szabályozásáról, és erőfeszítéseivel Magyarország is "európai útra lépett".

A biztos beszédében elmondta: az EU célja, hogy 2020-ra két évvel emelkedjen az "aktív és egészséges" élettartam, hozzátéve: fel kell ismerni, hogy kifizetődő beruházni az egészségügyi ellátásba.

A betegségek nem állnak meg az országhatárokon, ezért átfogó szabályozást kell kidolgozni a fertőző betegségek esetében - mondta.    

Mikola István OECD-nagykövet, a bizottság korábbi elnöke kiemelte: az OECD vizsgálatai alapján be kell látni, hogy a szolgáltatók és a biztosítók közötti élesedő verseny nem csökkenti az egészségügyi kiadásokat, a betegek szabad orvos- és intézményválasztása nem emeli a szolgáltatások minőségét, az új technológiák elterjedése növeli a költségeket, és a megelőzés hosszú távon jó cél, de drága, így nem csökkenti a kiadásokat.

Magyarország GDP-jének négy százalékát fordítja az egészségügyre, szemben a hét-kilenc százalékos uniós átlaggal - mondta. Úgy látja, az országban regionális szinten is fel kell mérni az egészségügyi trendeket, és ezekhez kell igazítani a források elosztását.

Kovács József, a bizottság elnöke szerint az emberek rossz egészségi állapota az egész gazdaságnak gondot okoz, ezért stabilizálni kell a népegészségügyi finanszírozást, és az intézményrendszereket költséghatékony módon kell átszervezni és működtetni.

A magyar soros elnökség keretében a nemzeti parlamentek egészségügyi bizottságainak elnökei tanácskoznak az Országházban, az eseményre a tagjelölt országok (Izland, Horvátország, Montenegró, Macedónia és Törökország) is meghívást kaptak. A találkozón Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója az európai népegészségügyi körképről tart előadást, Martin McKee, a londoni higiéniai és trópusi betegségek intézetének professzora pedig a népegészségügyi iskolákról beszél.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!