Belföld

2011.04.22. 05:24

A történész szerint eredetinek tűnik a Heller-levél

Heller Ágnes 1959-ben, az MSZMP KB-nak írt levele Fráter Olivér történész szerint hitelesnek tűnik - írta a pénteki Magyar Hírlap.

MTI

A lapnak nyilatkozó, állambiztonsági iratokat is kutató történész azt mondta: a levél Kállai Gyula titkári iratai között található, s tematikailag a megfelelő helyre lett iktatva. Az, hogy a levél logikai felépítése és gondolatvezetése teljesen koherens, szintén annak hitelességét látszik bizonyítani. Kutatói tapasztalatai alapján kifejtette: az egykori pártiratok korabeli manipulációjára, mint ahogy az állambiztonsági iratok utólagos hamisítására vonatkozóan mindeddig nem találtak bizonyítékokat. Azok eredetiségét és hitelességét tehát jelen esetben nincs okunk kétségbe vonni - tette hozzá.
Heller Ágnes 1959-es levelét a csütörtöki Magyar Hírlap közölte, ebben a filozófus egyebek mellett azt írta: "kommunista kötelességének" érzi a párt tudomására hozni, hogy az 1959 előtti tevékenységében hibákat lát, amelyekkel szembe kell néznie, s melyeket ki kell javítania. Hozzátette: nehezítette hibái felismerését, hogy az "ellenforradalom" idején olyanok kérték ezt tőle, akik éppen nem "párthűen" viselkedtek.
Az MTI-nek Heller Ágnes úgy reagált: első férje, Hermann István hamisította a neki tulajdonított levél egy részét. A filozófusnő elismerte azonban, hogy valóban küldött egy levelet a kommunista párt központi bizottságának, de az sokkal rövidebb volt, és abban nem tett kijelentéseket az 1956-os forradalommal kapcsolatban.
Hankiss Ágnes, a levél felfedezője, a Fidesz EP-képviselője szerint ebben a magyarázatban "meglepő az ügy emberi oldala", hiszen Heller Ágnes volt férjére hivatkozik, aki már nem tud a vitához hozzászólni. Mint a lapnak elmondta, ő meglehetősen érzékenyen figyeli a nyelvi finomságokat, és nem vél felfedezni stílusbéli különbségeket a levél egyes részei között. Arra is felhívja  a figyelmet, hogy Heller Ágnes az MTI-nek nyilatkozva közvetve elismerte, hogy a levél végét ő írta.
 "Nos, ennek a résznek sem dicsőséges a tartalma, az pedig nem érthető, hogyan indult a levél, és mi volt a felvezetés... És hová tűnt az eleje?" - olvasható a Magyar Hírlapban Hankiss Ágnes reagálása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!