Belföld

2011.03.11. 17:43

Több mint másfél milliárdot osztottak föl a Kármentő Alapból

FMH - Felosztották a Magyar Kármentő Alapban összegyűlt 1,7 milliárd forintot a vörösiszap-katasztrófával érintett települések között - olvasható a kármentő bizottság pénteken közzétett határozatában.

MTI

A bizottság határozata szerint a kármentő alapból 1,5 milliárd forintot a tavaly októberi iszapömlés által érintett önkormányzatok a katasztrófahelyzettel összefüggő közösségi céljaik finanszírozására fordíthatnak; a pénz 70 százalékát, egymilliárd ötvenmillió forintot Devecser, 20 százalékát, azaz háromszázmilliót Kolontár, a fennmaradó 10 százaléknak megfelelő százötven millió forintot pedig Somlóvásárhely önkormányzata kapta.
A kármentő alap honlapján olvasható határozat szerint a maradék 270 millió forintból "egyéb, aktuális, katasztrófahelyzetből adódó önkormányzati igényeket" támogatnak. 
Korábban az alapból összesen 155 millió 224 ezer forintot fizettek ki segélyezési céllal, amelyből Devecser önkormányzatának 138 millió 574 ezer forintot, a kolontári önkormányzatnak 14 millió 500 ezer forintot, míg  Somlóvásárhelynek 2 millió 150 ezer forintot utaltak.
A kifizetések céljai között szerepelt mindhárom településen a károsultak átmeneti elhelyezésének támogatása, a családonkénti 150 ezer forintos egyszeri segély, és a károsult vállalkozások 200 ezer forintos támogatása. Az albérleti díjak kifizetésére a bizottság a Máltai Szeretetszolgálatnak 20 millió forintot adott, és a három település átvállalta a devecseri használtcikk-kereskedők háromhavi bérleti díját, 4 millió 74 ezer forintot.
A kormány által alapított Magyar Kármentő Alap legfőbb szerve a héttagú kármentő bizottság, amelynek fő feladata az összegyűlt pénzek elosztása.
Tagjai - elnökként - Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke, Zsédenyi Imre, a Veszprém megyei önkormányzat főjegyzője, Ékes József, a térség országgyűlési képviselője, Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató helyettese, Kullmann Ádám, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány tanácsadója, illetve a három érintett település - Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely - polgármestere. Az alap a kormányrendelet szerint 2012. december 31-éig működik.
Az eredeti kormányrendelet szerint az alap forrásait az iszapkatasztrófával érintett emberek lakhatása elemi feltételeinek megteremtésére hozták létre; később a kormány magára vállalta a katasztrófa károsultjainak kártalanítását, az összegyűlt pénzt a települések közösségi célokra fordíthatják.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.

Cikkek az iszapömlésről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!