Belföld

2011.03.08. 10:23

Rétvári: nem idegen a jogállamiságtól a semmisségi törvény

Nem idegen a jogállamiságtól a semmisségi törvény - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az előző nap elfogadott jogszabály kapcsán kedden az MTI kérdésére.

MTI

A jogszabály semmisnek nyilvánította a 2006. őszi utcai rendbontások ügyében meghozott ítéletek közül azokat, amelyeket kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapoztak.
Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a 90-es évek elején is születtek hasonló törvények, azok az 1950-es, 1960-as években politikai bűncselekmények címén hozott ítéleteket semmisítették meg.
Igaz, hogy a 2006-os esetekben nem politikai bűncselekményekről van szó, ráadásul sokkal kisebb körre terjed ki a hétfőn elfogadott semmisségi törvény - mondta. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a rendőrség nem törvényesen járt el 2006 őszén - közölte az államtitkár, hozzátéve: olyan mértékben nem tartották be a jogszabályokat, hogy indokolt egy ilyen fellépés, a semmisségi törvény elfogadása.

Balsai: szerencsétlen, ha a bírák beleszólnak a törvényhozásba

A fideszes Balsai István szerint szokatlan és szerencsétlen, ha a jogalkalmazó szerv, a bíróság beleszól a törvényhozási folyamatba. A miniszterelnöki megbízott, a parlament által hétfőn elfogadott semmisségi törvény előterjesztője ezt keddi budapesti sajtótájékoztatóján mondta, ahol részletesen reagált a jogszabályt ért kritikákra.
A bírói körökben megfogalmazódó álláspontra utalva azt mondta: szokatlan, hogy a törvényhozási folyamatba beleszól a jogalkalmazó szerv mégpedig a nyilvánosság fórumán. "Szerencsétlennek nevezték a törvény megoldását. Én úgy gondolom, az a szerencsétlen, hogy ha (...) a bírósági szervezet bármilyen pozícióban lévő tagja a törvényhozás folyamatába ily módon kíván befolyást szerezni" - közölte.
 A politikus szólt arról is: a semmisségi törvény végrehajtásának biztosítéka a bírósági szervezet, de a jogszabály végrehajtását természetesen az Országgyűlés is megfelelő módon kontrollálni tudja, hiszen "a jelenleg még funkcionáló Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban" több parlamenti képviselő is helyet foglal.

MSZP: alkotmányellenes a semmisségi törvény

Az MSZP szerint alkotmányellenes a hétfőn elfogadott semmisségi törvény, ezért a szocialisták arra kérik a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezzen előzetes normakontrollt a jogszabályról. Ha ez nem történik meg, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény alkotmányellenességének megállapítását indítványozva. Harangozó Tamás országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón nyíltan jogállamellenesnek nevezte a semmisségi törvényt. Hozzátette, azért kértek név szerinti szavazást róla, mert meggyőződésük, hogy "fognak még szégyenpadon ülni", akik támogatták a jogszabályt.
Frakciótársa, Bárándy Gergely arról beszélt, hogy a semmisségi törvény súlyosan sérti a hatalmi ágak elválasztásának elvét, azzal az Országgyűlés "elfogultnak, dilettánsnak és ostobának" nevezi egy másik hatalmi ág képviselőit, és nemcsak felülvizsgálatra kötelezi a bíróságokat, hanem előírja azt is, hogy az újratárgyalt ügyekben milyen döntést hozzanak.
 A hétfőn a fideszes Balsai István javaslatára elfogadott jogszabály alapján semmisek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!