Belföld

2011.03.29. 15:10

Ötszáz millió határon túli osztálykirándulásokra

FMH - Az idei évben a közigazgatási tárca fejezetében 500 millió forint áll rendelkezésre a Határtalanul! osztálykirándulási programra, a vonatkozó pályázati kiírások várhatóan áprilisban megjelennek.

MTI

Csete Örs, a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány igazgatója az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt kedden elmondta: ebből az összegből mintegy 14 ezer diák utazhat majd. Mint kiemelte: úgy tervezik, hogy már idén jöhessenek határon túli magyar diákok is anyaországi kirándulásokra.
A programban nagyobb hangsúlyt kapnak a valódi diákkapcsolatokat generáló szakmai együttműködések, tanintézmények közös cselekvései - mondta, s példaként említette egy székely kapu kifaragását, vagy egy szórványtelepülésen a sírok rendbe tételét. Hozzátette: a programot a gimnáziumok felé is szeretnék nyitni, korábban ugyanis szakiskolák utazásait támogatták. Előző évben e célra 210 millió forint állt rendelkezésre, amiből közel 6000 diák és 600 pedagógus utazhatott határon túli magyar területekre - jegyezte meg.
Csete Örs jelezte: két tételt kívánnak a támogatási keretből finanszírozni, az utazási és a szállás költséget, mert ez teszi ki az utazások költségének mintegy 82 százalékát.
Potápi Árpád, a bizottság fideszes elnöke elismerte, hogy az ötszázmillió forint nem sok, s - mint mondta - lehet, hogy az ötszöröse se lenne az, de az a tény, hogy ez a tétel külön soron szerepel a költségvetésben már nagy előrelépés, s az idei keret duplája az eddigi összegnek. A kormánypárti politikus reményének adott hangot, hogy ezt az összeget az elkövetkező években növelni tudják majd.
Stágel Bence (KDNP) arra volt kíváncsi, hogy milyen a szórványterületekre szóló speciális programban gondolkodnak.
Szávay István (Jobbik) pedig azt kérdezte, hogy a csángó diákokat hogyan lehetne a programba bevonni.
Csete Örs válaszában egy szórványtábor megszervezésének lehetőségét vetette fel Magyarországon, ahol a világ minden pontjáról összegyűlhetnének a szórványban élők. Erre kellene, hogy legyenek források - jegyezte meg.
Az igazgató az elmúlt évekről szóló beszámolójában kiemelte: 2008-ig feladataikat az jellemezte, hogy a szomszédos országokba közvetítettek nagy összegű, a magyar nyelvű oktatást fejlesztő támogatásokat. Így 2440 új kollégiumi férőhelyet alakítottak ki, 575 féle tankönyvet fejlesztettek, 35 ezer ember átképzését támogatták. Támogatást csak nyilvános pályázati úton nyújtottak, átlagosan évi 600 millió forintot.
2009-től támogatási irányt váltottak és a magyar-magyar kapcsolatépítés, a nemzeti összetartozás elősegítését tűzték zászlóra. Egyetlen országos programon, a Határtalanul! projekt előkészítésén és kidolgozásán tevékenykedtek, amelyet a következő évben pályázati úton "élesben" is kipróbáltak.
Kitért arra, hogy 2009-ben projekt-előkészítő kutatást végeztek a magyar-magyar diákkapcsolatok és mobilitás területén. A 18-23 éves szakközépiskolások körében 2.640 diák megkérdezésével végzett felmérés eredményei szerint 72 százalékuk nem járt még Erdélyben, 57 százalékuk nem járt még Felvidéken, és 90 százalékuk sem Kárpátalján sem Délvidéken nem volt még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!