Belföld

2011.03.01. 05:34

Népszabadság: növelhetik az egészségügyi adókat

FMH - Nemcsak az egészségügyi kiadásokon nyesne, hanem az azokat fedező bevételeket is növelné a kormány - írja a Népszabadság a keddi lapszámban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. új adónemekkel számoló tanulmányát idézve.

MTI

A birtokába került elemzést ismertetve a lap "a kormány sorvezetőjét készítőnek" nevezi a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t. 
Az egészségügyből hiányzó 95-180 milliárd forintot a jövedéki és egyéb adókból lehetne pótolni. A jövedéki adóból évente körülbelül 850 milliárd forintot szed be az állam, ami csaknem akkora összeg, mint amivel az állam kiegészíti az Egészségbiztosítási Alapot - olvasható a lapban. 
Az adóbevételek 30 százaléka a dohány, 10 százaléka az alkohol eladása után folyik be. 
A Népszabadság azt írja: a címkézett adókon kívül, mint például a hamburgeradó a Századvég elemzői az egészségbiztosítási járulék emelését éppúgy felvetették, mint a tételes egészségügyi hozzájárulás ismételt bevezetését. A Századvég szerint a tavaly eltörölt 1.950 forintos díj helyett 2.500-4.500 forintos havi díjra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!