Belföld

2011.02.24. 11:19

LMP: Magyarországnak meg kell szakítania a diplomáciai kapcsolatokat Líbiával

Az LMP szerint Magyarországnak az EU soros elnökeként morális felelőssége, hogy megszakítsa a diplomáciai kapcsolatokat Líbiával, és ezáltal kifejezze, hogy mind az európai közösség, mind pedig Budapest elítéli az országban kialakult helyzetet.

MTI

Ezt Dorosz Dávid, az LMP képviselője csütörtökön mondta az MTI-nek. Kifejtette: Moammer Kadhafi és az általa vezetett rendszer "lényegében vérfürdővé változtatta az egész országot". Líbiában nagyon súlyos emberi jogsértések történtek, és az EU-nak hathatósan és erősen, nem pedig "lagymatag nyilatkozatokkal" kell kifejeznie, hogy elítéli az eseményeket - fogalmazott. Mint kiemelte: "a nyugat cinkos módon nem hallgathat tovább".
Úgy vélte, az EU soros elnökének nagyobb a felelőssége az ilyen ügyekben, és a diplomáciai kapcsolatok megszakítása olyan erős lépés lenne, amely valószínűleg követőkre találna a többi ország között. Ugyan a külpolitikai ügyekért az unióban Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő felel, de úgy látják, a soros elnöknek, mint "a legfelsőbb politikai testület, az Európai Tanács" elnökének, fokozott felelőssége van a külpolitikában is.
Dorosz Dávid ugyanakkor hozzátette: ha jelenleg nem Magyarország töltené be az elnöki pozíciót, akkor is javasolnák ezt a lépést Líbiával szemben, mivel véleményük szerint az ottani eseményeket egy "felelős, elvi alapon álló külpolitikának és kormányzatnak" mindenképpen el kell ítélnie.
Az észak-afrikai eseménysorozat Magyarországot, csakúgy, mint Nyugat-Európát teljesen felkészületlenül és váratlanul érte, és sokáig tehetetlen semmittevés volt jellemző, semmilyen mértékben nem nyilatkozott meg a magyar kormány, ami nagyon nagy hiba volt - értékeli a képviselő. Hozzátette: ezt Tunézia, Egyiptom és Bahrein esetében is így gondolták.
 Mint mondta, a jövő héten felvetik javaslatukat az Országgyűlésben is, de remélik, erre már nem lesz szükség, mert Magyarország addigra megteszi a megfelelő lépéseket.
Szerdán Franco Frattini olasz külügyminiszter azt mondta: több mint ezer ember is meghalhatott Líbiában amiatt, hogy az arab ország vezetője, Moammer Kadhafi egyre kétségbeesettebb erőfeszítéseket tesz a négy évtizedes uralmát veszélyeztető lázadás leverésére. Frattini elismerte: nem biztos abban, hányan haltak meg az észak-afrikai országban, de hitelesnek tekinti a több mint ezer ártatlan ember halálára vonatkozó becsléseket. A líbiai hatóságok által kedden ismertetett hivatalos veszteségmérlegben 300 halott - 242 civil és 58 katona - szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!